Google Chrome imaće detektor greške u kucanju URL-a

Google Chrome će sada otkriti greške u kucanju u URL adresama koje unesete i predložiti web lokacije koje odgovaraju onome što ste verovatno pokušavali da unesete.

PCPress.rs Image

Google je takođe predstavio mnoštvo novih poboljšanja pristupačnosti za titlove uživo, Mape i još mnogo toga

Najnovije poboljšanje je deo većeg ažuriranja pristupačnosti koje je uveo Google, a namenjeno mu je da olakša osobama sa disleksijom ili onima koji uče nove jezike, da pristupe web lokacijama koje žele da posete. Ažuriranje će prvo biti dostupno na desktopu, a mobilno izdanje će uslediti u narednim mesecima.

Chrome-ov novi detektor grešaka u kucanju je zgodan za one koji često pogrešno upisuju URL adrese web lokacija. Iako može izgledati generalno bezbedno, činjenje ove greške može da vas odvede na drugu web lokaciju, koja je poznata kao typosquatting i predstavlja oblik sajber kriminala. Tajposkvoteri registruju imena domena koja su slična imenima popularnih web lokacija kako bi prevarili ljude da posete njihove web stranice.

Ova vrsta sajber napada ima potencijal da vas izloži malveru. Tajposkvoteri često koriste svoje web stranice za distribuciju zlonamernih fajlova koji se mogu koristiti za krađu vaših ličnih podataka putem phishing napada.

Pročitajte i:  Google dodaje ocene uz nove AI alate za kupce 

Pored nove mogućnosti Chrome-a, ikona invalidskih kolica će sada biti vidljiva svima na Google mapama. Ova funkcija je dostupna od 2020. godine, pružajući način da se identifikuju mesta koja su dostupna osobama sa invaliditetom. Posebno je korisno za ljude koji koriste invalidska kolica, hodalice ili druge uređaje za kretanje. Međutim, ranije ste morali da se uključite u funkciju „Accessible Places”  usluge da biste proverili da li neko mesto ima ulaz za pristup invalidskim kolicima.

Google takođe čini funkciju titlova uživo za pozive dostupnom većem broju ljudi. Početkom prošle godine, serija Google Pixel 6 je dobila ovu mogućnost, omogućavajući vam da unesete svoj odgovor tokom telefonskog poziva ako više volite da ne govorite i da ga pročitate naglas osobi na drugom kraju linije. Ova konkretna mogućnost je trenutno dostupna na mnogim najboljim Android telefonima koji koriste Android 12 ili noviji.

Počevši od ovog leta, Google proširuje ovu funkciju na linije Pixel 4 i 5, kao i na dodatne Android modele Samsung-a i drugih OEM-a, uz podršku za više jezika, uključujući francuski, italijanski i nemački. Google će takođe dodati novi okvir za natpise za Android tablete.

Pročitajte i:  Redizajn Google Contacts čini dodavanje novih kontakata intuitivnijim

Konačno, Google pomaže slabovidim ili slepim ljudima da steknu kontekst o slikama sa kojima se susreću na mreži. Ovo je omogućeno novom funkcijom zasnovanom na veštačkoj inteligenciji u aplikaciji Lookout, poznatom kao „image question and answer“, koja je u početku dostupna odabranoj grupi slabovidnih korisnika.

Lookout je aplikacija pokrenuta 2018. godine kako bi pomogla slepim i slabovidim osobama da razumeju svoju okolinu. Pokretana naprednim modelom vizuelnog jezika iz Google DeepMind-a, aplikacija će moći da generiše opise slika, bez obzira da li imaju natpise ili alternativni tekst. Korisnici će moći da postavljaju pitanja o ovim slikama koristeći svoj glas.

Ovo su samo najnovija poboljšanja pristupačnosti koja je Google uveo u svoj ekosistem. Na MWC 2023, gigant za pretragu je predstavio nove audio i vizuelne funkcije pristupačnosti za Wear OS, uključujući mono-audio postavku za pomoć korisnicima koji imaju bolji sluh u jednom uhu nego u drugom. Chrome je takođe dobio ažuriranja vizuelne pristupačnosti koja vam omogućavaju da povećate veličinu sadržaja browsera do 300%.

Pročitajte i:  Alarmantni propust u bezbednosti Android TV uređaja može dovesti do ugrožavanja vaše Gmail adrese

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,