BIZIT 2022

Google Chrome incognito mod ne garantuje potpunu privatnost

Incognito mod u okviru pretraživača Google Chrome ne obezbeđuje privatnost kakvu korisnici očekuju, budući da administratori mreže na kojoj se neki korisnik nalazi mogu da pristupe i podacima o tome šta je pretraživano na ovaj način.

PCPress.rs Image

Naime, Darin Fisher, developer iz Google-a, objasnila je da incognito mod ne garantuje potpunu privatnost, te da to što Chrome ne čuva istoriju pretraživanja, kolačiće, te podatke sa web-sajta koji je korisnik posetio na ovaj način, ne znači da je pretraživanje u potpunosti nevidljivo, te privatno. Ona je dalje dodala da korisnici koji se odluče na ovaj način pretraživanja dobijaju informaciju o tome da njihove aktivnosti mogu da prate administratori sajta koji posećuju, te da bi do tih podataka mogao da dođe i njihov poslodavac, škola, te internet provajder.

PCPress.rs ImageTako je incognito mode zamišljen da sačuva istoriju pretraživanja određenog korisnika na uređaju koji koristi više osoba, a ne od administratora mreže, te web-sajta koji se posećuje. Za pretraživanje koje podrazumeva više privatnosti uglavnom se koristi VPN (virtual private network), budući da bolje maskira aktivnosti tokom pretraživanja, te ne odaje lokaciju korisnika.

Pročitajte i:  Google zabranjuje još 8 popularnih Android aplikacija - morate ih odmah izbrisati

Izvor: Trusted Reviews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,