BIZIT plus

Google Chrome uskoro prekida podršku za milione računara

Poslovni korisnici, koji Google Chrome upotrebljavaju na starijim verzijama Windows-a, moraće pod hitno da nešto preduzmu. Razlog je što Google od sledeće nedelje prekida tehničku i bezbednosnu podršku za svoj browser na Windows 7 operativnom sistemu.

chrome

Inicijalno, kompanija je planirala da to uradi još 15. jula 2021. godine, ali zbog pandemije COVID-19 virusa, rok je pomeren prvo na 15. januar 2022. godine, a zatim na 10. januar 2023. godine. Iz Google podrške navode da je Chrome 109 poslednja verzija ovog browser-a koja će podržavati Windows 7 i Windows 8/8.1 operativne sisteme. Chrome 110, koji bi trebao da bude objavljen 7. februara 2023. godine biće prva verzija browser-a koja će zahtevati Windows 10 ili novije operativne sisteme.

Ovo predstavlja potencijalni problem za veliki broj korisnika. Windows 7 jeste star i „napušten“ operativni sistem, ali i dalje je instaliran na više miliona računara. Prema StatCounter-u, u decembru 2022. godine je čak 11.18 procenata Windows računara i dalje radilo na Windows-u 7. Na ovim računarima će i dalje nesmetano moći da rade Chrome browser-i, zaključno sa verzijom 109, ali oni neće biti zvanično podržane od strane Google-a.

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 

Izvor: Metro

Facebook komentari: