Google Chromebook računari za cloud graming

Iako je najavljenim gašenjem Stadia servisa, Google poslao poruku da odustaje od cloud gaming-a, izgleda da to ipak neće biti u potpunosti tačno. Naime, ta inicijativa se samo preselila na drugo mesto. ChromeOS tim je najavio, zajedno sa svojim hardverskim i softverskim partnerima, proizvodnju laptopa za cloud gaming. 

chromebook

Poenta cloud gaming-a je da ne morate da posedujete ultra-moćan hardver da biste uživali u igranju najkvalitetnijih (i najzahtevnijih) igara. Suštinski, praktično svi današnji laptop računari sposobni su za tako nešto. Međutim, oni su uglavnom optimizovani za neke druge poslove…

Novi Chromebook računari su napravljeni prvenstveno za cloud gaming. To znači da imaju odgovarajuće hardverske komponente koje diferenciraju ove računare od klasičnih Chromebook-ova. Te razlike uključuju velike displeje sa osvežavanjem od 120 Hz, tastature sa anti-ghosting tehnologijama (neki modeli i sa RGB pozadinskim osvetljenjem), WiFi 6/6E, kao i generalno jače specifikacije od klasičnih Chromebook-ova.

Ovi računari su sposobni da pokrenu više od 1000 različitih igara dostupnih na Xbox, GeForce Now i Luna cloud gaming platformama, a sa automatskim nadogradnjama i dobrim hardverskim performansama, osiguraće mogućnost da se i u narednim godinama na njima igraju najnovije igre.

Za sada su dostupna tri gamin Chromebook-a, koje su proizveli IdeaPad, Acer i ASUS. Najjeftiniji je IdeaPad Gaming Chromebook 16″, sa ekranom od 16“, Core i5 CPU-om, 8 GB RAM-a i 512 GB storidžom, čija cena je 399 dolara. Acer Chromebook 516 GE ima RGB tastaturu, Core i5 CPU, 8 GB RAM-a i 256 GB storidž, a košta 599 dolara, dok je ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip najskuplji (699, ili 729 dolara), a donosi sličnu konfiguraciju kao i Acer-ov Chromebook, s tom razlikom što u ponudi ima varijante sa 8 GB, ili 16 GB RAM-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB