Peking ne želi Starlink u Kini

Elon Musk je rekao da kineska vlada ne želi Starlink u Kini.

PCPress.rs Image

Kina namerava da koristi sopstvenu tehnologiju

Musk navodi da je Peking jasno stavio do znanja da ne odobrava nedavno uvođenje, satelitskog komunikacionog sistema – Starlink u Ukrajini. Musk je rekao „Peking je tražio garancije da se Starlink neče koristiti u Kini“.

Musk-ova kompanija Tesla, oslanja se na Kinu za više od 20 odsto svog prihoda i ima veliku fabriku u Šangaju.

Kina se poslednjih godina fokusirala na izgradnju sopstvene tehnologije, uključujući i razvijanje vazduhoplovstva. Domaći giganti, kao što su China Mobile i Huawei, pomogli su Kini da postigne jednu od najvećih ekspanzija 5G interneta na svetu.

Zatim, Kina je 2020. godine završila sopstveni satelitski komunikacioni sistem BeiDou. Sistem je konkkurent GPS-u koji je u vlasništvu vlade SAD, odnosno Globalnom sistemu za pozicioniranje.

Prema izveštajima, Musk očekuje da će Tesla biti usred “neizbežnih” sukoba oko Tajvana ali da će i dalje moći da vrši isporuke kupcima u Kini.

Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije i više puta su navodili cilj koji podrazumeva mirno ujedinjenje.

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Musk je rekao da bi njegova preporuka „bila da se pronađe posebna administrativna zona za Tajvan koja bi bila razumna i da sa tim stavom verovatno neće svi biti srećni“.

Potparol Ministarstva spoljnih poslova u Kini je rekao: „Ostajemo posvećeni osnovnom principu mirnog ujedinjenja. Težimo da radimo sa najvećom iskrenošću i naporima da postignemo mir i ponovno ujedinjenje”

„Istovremeno, odlučno ćemo poraziti pokušaje da se nastavi sa separatističkom agendom „nezavisnosti Tajvana“. Potisnućemo uplitanje spoljnih snaga i zaštititi naš suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,