Google Classroom: Rešenje za disleksiju

Disleksija je jedna od nekoliko teškoća u učenju, a u vezi je s učenjem čitanja i pisanja. Javlja se u najranijem detinjstvu i obično se otkriva na početku školovanja, pod uslovom da nastavnici učenike pažljivo prate. Google Classroom ima novu alatku koja pomaže onima koji pate od ovog problema.

PCPress.rs Image

Suprotno uvreženim mišljenjima, obrazovne institucije se ne protive online sticanjima znanja. Tako se u istraživanju iz 2017. godine, koje je sprovela firma Tyton Partners, došlo do zaključka da većina univerziteta – čak 63% – prepoznaje potencijal online kurseva. Nevolja je u tome što univerzitetski profesori nemaju dovoljno vremena, a ni potrebnu obuku, da bi se ozbiljnije pozabavili mogućnostima koje online učenje pruža. Rešenje nije u reformi obrazovnog sistema, već u pružanju načina da se alati koje se već koriste u učenju spoje sa novim mogućnostima. Classroom može da bude od pomoći i onima koji imaju određene poteškoće u učenju.

Google školarcima koji muku muče s čitanjem i pisanjem nudi korisne alate, na primer “reader mode” za Chrome. Google već godinama radi na alatima za edukaciju, a pandemija korona virusa je sve samo ubrzala. Ne zaboravlja ni one kojima je pomoć ponekad potrebnija, pa „reader mode“ značajno olakšava učenje za đake koji kubure s čitanjem.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

I druge kompanije pomažu u ublažavanju posledica disleksije, pa je Microsoft još 2018. godine uveo opciju za diktiranje u Word i Office, a tu su i Oton pametne naočare koje pomažu pri čitanju, te brojna druga rešenja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,