Ikotek

Google dobio bitku u Australiji

Google je pobedio u svojoj dugotrajnoj borbi oko potencijalno klevetničkih linkova. George Defteros, advokat iz države Viktorija, koji je zastupao ljude umešane u ubistva bandi u Melburnu i nakratko se i sam suočio sa optužbama, kontaktirao je Google i zatražio od kompanije da ukloni članak iz 2004. godine.

PCPress.rs Image

Google nije kriv

Članak je govorio o optužbama za ubistvo koje su tužioci podigli protiv Defterosa u vezi sa smrću trojice muškaraca. Te optužbe su kasnije odbačene 2005. godine. Google je odbio da ukloni članak iz svojih rezultata pretrage jer je na publikaciju gledao kao na ugledan izvor.

Visoki sud Australije presudio je da Google nije izdao link ka tom članku iz 2004. godine koji je navodno okaljao državnog advokata George-a Defteros-a.

Prema izveštajima, pet od sedam sudija je utvrdilo da je rezultat pretrage „samo olakšao pristup“ tom članku. Google nije imao ulogu u pisanju ili distribuciji sadržaja.

Takođe, Viši sud je odbio Defteros-ovu tvrdnju da su rezultati pretrage podstakli korisnike da pogledaju taj članak. Neko ko je pronašao taj članak već je tražio relevantan sadržaj, navele su sudije. Sud je naveo da bi slučaj mogao biti drugačiji da je u pitanju bila sponzorisana priča.

Pročitajte i:  Kako koristiti Google Messages 

Defteros je tužio Google 2016. godine optužujući kompaniju da ga kleveta. Google je povukao članak u decembru te godine i izgubio svoju početnu sudsku borbu. Međutim, Google je tvrdio da će ga to učiniti “odgovornim kao izdavača bilo koje vesti objavljene na internetu na koju rezultati pretrage pružaju hiperveze.

Kompanija je bila zabrinuta da će morati da „reaguje kao cenzor“ za internet u celini.

Google nije uspeo sa tom prvom žalbom. Zatim, 2020. godine Vrhovni sud Viktorije doneo je odluku da Defteros dobije 40.000 dolara odštete.

Sadašnja odluka mogla bi da utiče na internet kompanije koje posluju u Australiji. Kompanije možda nece brinuti o tome da li će ih rezultati pretrage ili druge automatski generisane veze dovesti do niza pravnih problema.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,