Google donosi Gemini AI na Pixel 8 uređaje

Google će ipak doneti Gemini, novi veliki jezički model kompanije, na Pixel 8 pametnim telefonima. Telefon će imati Gemini Nano, verziju modela napravljenu da radi lokalno na ličnim uređajima. Ovo je usledilo nakon uspešnog predstavljanja na Pixel 8 Pro krajem prošle godine i Samsung Galaxy S24 u januaru.

PCPress.rs Image

Iznenadna promena za kompaniju Google

Pixel 8 ima isti vlasnički Tensor G3 čip kao Pro, koji je dizajniran da ubrza performanse AI. Dakle, celokupno iskustvo bi trebalo da bude slično sa oba gadžeta. Doći će u sledećem Pixel Feature Drop-u, ali za sada samo kao pregled za programere. Google želi da prikupi povratne informacije i da se uveri da sve radi glatko na telefonu sa malo nižim specifikacijama.

Ovo je prilično iznenadna promena za Google. Kompanija je prvobitno rekla da Pixel 8 ne može da podnese Gemini na uređaju zbog “hardverskih ograničenja”, uprkos tome što ima isti čip kao Pro model. Glavna razlika između ova dva telefona je dodela RAM-a, što ne deluje kao problem kada je u pitanju pokretanje veštačke inteligencije na uređaju. Izgleda da je i Google došao na tu liniju razmišljanja.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Pa šta možeš da uradiš sa ovom stvari? Kompanija proširuje dve funkcije koje koriste LLM, a oba ova alata su dostupna Pro korisnicima. Aplikacija Recorder će dobiti poboljšanu funkciju sumiranja koju pokreće Gemini koja radi lokalno na uređaju. Sličan alat već postoji, ali zahteva mrežnu vezu. Kada Gemini Nano bude ugrađen, podaci više neće morati da se šalju na server. Kao što se može pretpostaviti, ova funkcija kreira sažetke snimljenih razgovora.

Gemini Nano će takođe pokretati Gboardov skup alata Smart Reply. Ovaj softver predlaže odgovore na poruke i čak je svestan konteksta u razgovorima. Počeo je kao ekskluziva za WhatsApp, ali se nedavno proširio na Line i CacaoTalk. Google obećava da će „više aplikacija za razmenu poruka“ dodati podršku u narednim mesecima. Prilično je čudno da Google Messages nije jedan od prvih korisnika ove platforme. Gemini Nano se koristi za pokretanje Magic Compose na uređaju u porukama na Pixel 8 Pro i Samsung S24, ali Google nije najavio da li će ova konkretna alatka doći na standardni Pixel 8.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Ovo je bila velika nedelja za Gemini, jer je Apple navodno u pregovorima da unese Google-ov AI na iPhone. To je kao da Coca-Cola i Pepsi odjednom zajedno otvaraju prodavnicu gaziranih pića.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *