BIZIT plus

Google donosi gimbal stabilizaciju na Pixel 6 telefone

Među informacijama koje su procurele u javnost o budućim Pixel 6 telefonima pojavila se jedna koja deluje veoma interesantno. Naime, tvrdi se da će Pixel 6 i Pixel 6 Pro telefoni imati do sada najnapredniji „steady cam“ mod na telefonima, koji funkcioniše po principu gimbala.

pixel 6

Na taj način će se omogućiti najkvalitetnija stabilizacija video snimaka na mobilnom telefonu. Pored toga, očekuje se da će Pixel 6 serija telefona biti opremljena sa većim Samsung-ovim senzorom. Zajedno sa NPU-om (Neural Processing Unit) i ISP-om (Image Signal Processor), sve ovo će obezbediti oštrije fotografije i stabilnije video snimke. Ipak, Pixel telefoni neće biti prvi sa ovakvim tipom stabilizacije. Prvi je to implementirao kineski proizvođač telefona Vivo, na svom X50 pro modelu predstavljenom prošle godine.

Gimbal kamera sistem je znatno napredniji od tradicionalne optičke stabilizacije slike (OIS – Optical Image Stabilization), koja je ugrađena u većinu današnjih telefona. Gimbal hardver se zasniva se na okviru i „vešanju“ koje se putem kugličnih ležajeva povezuje sa bazom. Ovaj sistem obezbeđuje pokretanje po X i Y osama za po tri stepena, što je znatno više nego što može da obezbedi tradicionalna OIS stabilizacija.

Pročitajte i:  Google objavljuje „otvorene“ AI modele

Veći stepen kretanja znači bolju stabilizaciju, jer može da „umiri“ veće pokrete kamere. To je daleko efikasnije od elektronske stabilizacije i moguće je da će se sa tim sistemom video sniman na telefonima po kvalitetu znatno približiti snimcima sa akcionih kamera.

Izvor: PocketNow

Facebook komentari: