BIZIT plus

Google Fi obaveštava korisnike kada su im podaci kompromitovani

Google je obavestio kupce svoje usluge Fi mobilne virtuelne mreže da su hakeri mogli da pristupe nekim od njihovih informacija. Tehnološki gigant je rekao da su se hakeri infiltrirali u sistem treće strane koji se koristi za korisničku podršku kod primarnog mrežnog provajdera Fi.

Google Fi obaveštava korisnike kada su im podaci kompromitovani

Hakeri pristupaju informacijama direktno preko provajdera

Iako Google nije direktno imenovao provajdera, Fi se za povezivanje oslanja na US Cellular i T-Mobile. T-Mobile je nedavno rekao da su u prethodnom napadu hakeri izvukli informacijame o oko 37 miliona postpejd i prepaid korisnika. Tada je provajder insistirao da nisu ukradene lozinke, podaci o plaćanju i brojevi socijalnog osiguranja. Google Fi kaže istu stvar, dodajući da nisu uzeti PIN-ovi ili sadržaj tekstualnih poruka/poziva. Hakeri su očigledno imali pristup samo telefonskim brojevima korisnika, statusu naloga, serijskim brojevima SMS kartica i nekim informacijama o planu usluga, poput međunarodnog rominga.

Google je, kako se izveštava, većini korisnika rekao da ne moraju ništa da rade i da i dalje sarađuje sa Fi-jevim mrežnim provajderom na identifikovanju i primeni mera za obezbeđenje podataka na tom sistemu treće strane i obaveštavanju svih potencijalno pogođenih. Uz to, jedan kupac je tvrdio da ima ozbiljnije probleme. Oni su im na Reddit-u podelili deo navodnog Google-ovog email-a, rekavši im da je njihova usluga mobilnog telefona prebačena na drugu SIM karticu. Klijent je navodno mogao da povrati kontrolu nad svojim nalozima tek nakon što je isključio i ponovo uključio pristup mreži na svom iPhone-u, iako je nejasno da li je to rešilo problem.

Pročitajte i:  Južna Koreja pretpostavlja da su severnokorejski hakeri upali u ličnu poštu predsedničkog osoblja

Izvor: Engadget

Facebook komentari: