ERP 2024

Google gasi Android Things, smart home OS

Google je objavio planove za napuštanje Android Things-a, ogoljene verzije Android-a, dizajniranog za pametne kućne uređaje. Ovaj OS nikad nije stekao neku veću popularnost i koristi ga veoma mali broj uređaja.

PCPress.rs Image

Nakon 5 godina projekat se gasi

Projekat je započet 2015. godine, pod imenom Brillo, s ciljem da se napravi jednostavan operativni sistem za IoT uređaje. Godinu dana kasnije (2016.), Brillo je promenio ime u Android Things, a fokus je usmeren na proizvode kao što su pametni zvučnici, bezbednosne kamere i ruteri. S obzirom da je zasnovan na Android-u, Google se nadao da će ovaj OS biti poznat developerima i jednostavan za implementaciju u njihove uređaje.

Prvi pametni zvučnici sa ovim OS-om pojavili su se 2018. godine i izgledalo je da postoji interesovanje na tržištu za njega. U februaru 2019. godine, Google je objavio da će se Android Things fokusirati samo na pametne zvučnike i displeje.

Skoro dve godine nakon toga, pokazalo se da je projekat neuspešan, ili bar nedovoljno uspešan da bi bio nastavljen. Google je objavio da će od 5. januara 2021. godine prestati da prihvata nove uređaje, a za godinu dana, 5. januara 2022. godine, projekat će biti zauvek ugašen. Ovakav vremenski raspored je napravljen kako bi developeri imali dovoljno vremena da svoje uređaje pripreme za neki drugi operativan sistem.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Interesantno je da se Google odlučio na ovaj potez u vreme kada pametni uređaji počinju da ozbiljno dobijaju na popularnosti, pa izgleda da je kompanija još jednom „istrčala pred rudu“ i utabala put, da bi drugi proizvođači „pokupili kajmak“.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,