BIZIT plus

Hakerski napad na američka nuklearna postrojenja

Strani hakeri upali su u mreže Ministarstva energetike i Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost SAD-a. Za sada nema mnogo detalja šta se tačno desilo, ali se veruje da su bar tri američke države pogođene ovim napadom.

PCPress.rs Image

Federalni istražioci već nekoliko dana pokušavaju da povežu sve činjenice vezane za ove napade. S obzirom da je Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost zadužena za održavanje nuklearnog naoružanja, veoma se pažljivo i detaljno pristupa istraživanju, a sigurno će proći nedelje, ako ne i meseci dok se ne utvrdi ukupan obim štete. Veruje se da su hakeri uspeli da pristupe internim mrežama kroz softver kompanije SolarWinds, koja obezbeđuje IT menadžment sisteme za državne i privatne organizacije.

U ovaj slučaj uključeni su Cybersecurity and Infrastructure Securtity Agency (CISA) i FBA. Počinioci još uvek nisu identifikovani, ali se veruje da je u pitanju ruska hakerska grupa ATP29 (poznata i kao Cozy Bear), koja je bila izuzetno aktivna tokom ovog meseca. To je hakerska grupa koju navodno sponzoriše država, a nedavno je potvrđeno da ista grupa stoji iza napada na Trezor. Rusija je već reagovala i negirala je svoju umešanost u pomenute slučajeve.

Pročitajte i:  20,000 mejl adresa pogođeno curenjem podataka u američkom ministarstvu odbrane

Izvor: Engadget

Facebook komentari: