Google i Amazon u borbi za internet pretraživače budućnosti

Kompanija Google učinila je nove korake kako bi povratila poziciju u borbi za uređaje koji se aktiviraju uz pomoć glasa, a tako što je ažurirala svoje pametne asistente da mogu da upravljaju i video ekranima.

PCPress.rs Image

Tehnološki gigant je sada najavio i partnerstvo sa nekoliko velikih kompanija, uključujući Sony i LG, a kako bi zajedno radili na pametnim zvučnicima koji imaju ekrane osetljive na dodir. Na taj način Google pokušava da stigne Amazon, čiji Echo pametni zvučnici dominiraju tržištem. Uspeh Amazon-ovog glasovnog asistenta, koji se koristi za slušanje muzike, te odgovaranje na pitanja, predstavlja pretnju za Google, budući da će sve više korisnika u budućnosti internet pretraživati upravo uz pomoć ovakvih asistenata.

Amazon je lansirao Echo Show – verziju zvučnika sa ekranom – 2017. godine, a Google se sada oslanja na partnerske proizvođače, te nudi svoj glasovni softver besplatno, kako bi obezbedio mesto u ovoj trci. Navodi se da su kompanije Sony, LG, Lenovo i JBL već pristale da učestvuju u proizvodnji pametnih zvučnika koji bi se koristili za pretraživanje servisa poput Google Maps, te za aktivnosti poput video razgovora, te pronalaženja kuvarskih recepata. Na desetine kompanija već proizvodi pametne zvučnike bez ekrana koji uključuju Google asistenta, a koji se ugrađuju u TV prijemnike i kontrolne table.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

PCPress.rs Image

Analitičari procenjuju da su se Amazon zvučnici prošle godine bolje prodavali od onih iz kompanije Google, a u odnosu 3:1, te iz Google-a kažu da se prodaja njihovih zvučnika bitno poboljšala pošto su lansirali Home Mini koji mogu da se kupe po povoljnijoj ceni.

Pametni zvučnici će biti i jedna od glavnih tema i na CES-u 2018, budući da se prodaja pametnih zvučnika bitno uvećala tokom prošle godine, te se ove godine očekuje dodatno uvećanje od 60%, pa je sve ozbiljnije rivalstvo između kompanija poput Amazon-a i Google-a neizbežno, a na polju pametnih asistenata koji prestavljaju internet pretraživače budućnosti.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,