BIZIT plus

Skoro 90% poslodavaca ne obaveštava kandidate o ishodu konkursa

Kandidati koji putem sajta Poslovi.infostud.com konkurišu za posao dali su svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kompanijama. U okviru istraživanja „Oceni put do posla, popunjeno je 41.228 upitnika gde je ocenjeno preko 15.000 konkursa za posao, kao i skoro 5.000 pojedinačnih poslodavaca. Tom prilikom se ocenjivao način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

PCPress.rs Image

Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za raspisanu poziciju. Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju ostaje među najbolje ocenjenim aspektima u procesu selekcije, dok je ocena za obaveštavanje kandidata o ishodu konkursa za posao ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja anketiranih skoro 86% kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 60% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a preko 64% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Kompanije van IT sektora, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su Bibo Global Opportunity, Inc., UBConnect INT d.o.o. i Peštan d.o.o., sa druge strane najbolje ocenjene IT kompanije su Zuhlke Engineering, Hyperoptic Ltd ogranak Beograd i Devtech d.o.o. HR agencije koje su dobile najviše ocene su: TIM Centar, Tqm konslating d.o.o. i Workforce Human Resources d.o.o.

Izvor: Infostud

Facebook komentari: