Data centri 2024

Google i strah od robota-ubica

Laura Nolan, koja je nekada radila u Google-u, te kompaniju napustila zbog, kako kaže, problematičnog ugovora koji je u vezi sa vojnim dronovima, tvrdi da bi veštačka inteligencija u budućnosti mogla da „sasvim slučajno izazove neki novi rat.“

PCPress.rs Image

Nove generacije autonomnog oružja i takozvanih „robota-ubica“ mogle bi, tvrdi Nolan, da izazovu katastrofe velikih razmera, pa se kao jedino rešenje preporučuje zabrana naoružanja koje isključuje ljudski faktor. Za razliku od dronova koje kontrolišu timovi koji su obično kilometrima daleko, roboti-ubice, kako kaže Nolan, imaju potencijal da čine i one stvari za koje nisu prethodno programirani. Iako nema dokaza da je Google umešan u razvoj autonomnog oružja, kompanija ipak radi na AI sistemima koji bi mogli da kontrolišu oružje budućnosti, a Nolan tvrdi da bi do velikih katastrofa moglo da dođe ako bi se veliki broj mašina sa ovim softverom našao u istoj oblasti, a zbog toga što bi počele da se ponašaju na nepredviđene načine.

Nolan je kompaniju napustila zbog projekta Maven, u okviru kojeg je od stručnjaka traženo da razviju sisteme uz pomoć kojih bi dronovi vojske Sjedinjenih Američkih Država znatno brže mogli da prepoznaju objekte i lica na video snimcima. Više od tri hiljade zaposlenih je uložilo protest zbog umešanosti kompanije u ovaj program, a zbog toga što smatraju da bi ovakvi sistemi u budućnosti doveli do većeg broja žrtava.

Pročitajte i:  Procesor Axion: Google objavljuje svoj prvi CPU baziran na Arm-u

PCPress.rs Image

Tako su pokrenuta brojna etička pitanja, te je istaknuto da bi oružje koje bi u budućnosti moglo da donosi odluke o postupcima u ratnim uslovima moglo da izazove i brojne probleme, budući da, na primer, i dalje nije jasno na koji bi način autonomna mašina za ubijanje pravila razliku između neprijateljskog vojnika, lovca, te dečaka koji na ramenu nosi plastičnu pušku.

Izvor: Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,