Delegacija Kancelarije za IT i eUpravu u poseti kompaniji Huawei razmatra državnu AI platformu

Delegacija Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu koju predvodi direktor doc. dr Mihailo Jovanović sastala se danas sa visokom delegacijom kompanije Huawei u sedištu ove kompanije u gradu Donguan u Kini koju predvodi Ma Li, predsednik Huavej za Cloud Computing i Big Data platformu.

PCPress.rs Image

Na sastanku su razmatrane mogućnosti oko uključivanja kompanije Huavej u razvoj klaud infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu, kao i uspostavljanja Državne platforme za veštačku inteligenciju koja bi bila bazirana na HPC (high performance computing) rešenjima. Izgradnjom Državnog data centra u Kragujevcu koji će po svojim kapacitetima i tehničkim i bezbednosnim standardima biti vodeći u jugoistočnoj Evropi, te pripremom Strategije razvoja veštačke inteligencije u Srbiji i planiranjem Državne platforme za veštačku inteligenciju, Vlada Srbije pravi nove iskorake i pozicionira Srbiju kao regionalnog lidera u razvoju IT sektora.

PCPress.rs Image

Na sastanku posebna pažnja je bila usmerena na završne aktivnosti koji se odnose na otvaranje Inovativnog centra za digitalnu transformaciju, kao Regionalnog Huawei centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei
SBB

Tagovi: , , , ,