ePlaneta

Google I/O 2013 – maratonska uvodna reč i puno noviteta

Juče je održana tradicionalna, šesta po redu, Google I/O konferencija. Za čak 3,5 sata, koliko je trajao uvodni deo konferencije, Google je predstavio dosta toga.

Photo: adamdachis/Flickr
Photo: adamdachis/Flickr

Kako prenose mediji koji su izveštavali iz San Franciska, ove godine možda niko nije skočio iz aviona noseći Google naočare, ali je bilo zanimljivih najava.

Google Plus je redizajniran, a dodata je čak 41 nova funkcionalnost ovoj društvenoj mreži.

Google Hangouts postao je posebna aplikacija, i to dostupna za web, Android i iOS. Korisnici će moći da koriste tekstualne poruke, fotografije i video snimke, a razmenjenom sadržaju će moći da pristupe i nakon što se sesija završi.

Nagađalo se da će Google predstaviti redizajnirani Google Maps i to se i desilo, najavljen je potpuno novi izgled ove platforme, u koju je sada integrisan i Google Earth i Street View.

Ukoliko bismo, uslovno rečeno, govorili o hardveru, na Google I/O konferenciji predstavljena je “Google verzija” Samsunga Galaxy S IV, odnosno otključani S4 koji će kao i svaki Guglfon prvi dobijati nadogradnje, a biće dostupan kod američkih operatera i preko Google Play prodavnice od 26. juna. Cena je 649 dolara.

Pročitajte i:  Kako da promenite podrazumevani Google nalog na Android uređaju

Kružile su glasine i o Google muzičkom servisu, “ubici Spotify-a”, i on je zaista i prikazan. Google Play Music All Access je nova nuzička striming platforma koja će biti dostupna za 9,99 dolara mesečno, a oni koji se prijave do 1. juna, platiće 7,99 dolara.

Predstavljen je i novi program, Google Play for Education, napravljen sa ciljem da uređaje i softver učini pristupačnijim za edukativni sektor.

Što se Chromea tiče, predsavljena je sledeća generacija video kodera VP9, koji će omogućiti brže performanse.

Google Search, od sada ima mogućnost postavljanja upita glasom na koji će takođe biti usmeno odgovoreno.

Novih informacija o prošle godine predstavljenim Google naočarima nije bilo, a Leri Pejdž, izvršni direktor kompanije Google, reako je da trenutno developeri testiraju prototipsku verziju, te da ne zna kada će uređaj biti u prodaji.

Google I/O konferenciji prisustvuje 6.000 ljudi, a uvodnu reč pratili su milioni zainteresovanih širom sveta. Konferencija se završava u petak, 17. maja.

“Tehnologija ima pozitivan uticaj na svakodnevne živote milijardi ljudi. Ali, ne bismo mogli ovo da uradimo sami, developeri igraju ključnu ulogu. I/O je prilika da vam se zahvalimo za sve što radite”, rekao je Sundar Pichai, viši potpredsednik kompanije za Android, Chrome i aplikacije.

Pročitajte i:  Google najavljuje Made by Google događaj za 13. avgust

Izvor: Google Blog, Mashable, AP

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,