Top50 2023

Google ipak neće blokirati vesti u Kanadi

Google ipak neće blokirati linkove za vesti u Kanadi kao odgovor na novi zakon. Kompanija se ranije ove godine obavezala da će povući veze ka kanadskim vestima sa Search, News i Discover-a kada Zakon o onlajn vestima (Zakon C-18) stupi na snagu u decembru. Međutim, Google je postigao dogovor sa vladom zemlje prema kojem će ona nastaviti da služi tamošnjim korisnicima kanadskim vestima.

PCPress.rs Image

Meta nije prihvatila sporazum

„Nakon konstruktivnih diskusija, naša vlada i Google su postigli dogovor — oni će doprineti Zakonu o onlajn vestima. Naporno smo radili da to omogućimo“, napisao je ministar Paskal St-Onge na X-u. „Ovaj zakon je dobra vest za novinarstvo, za onlajn platforme i za Kanađane.”

Google je pristao da plaća izdavačima vesti u Kanadi oko 100 miliona CAD godišnje, navodi CBC. To je znatno manje od prethodne vladine procene da bi Google-ova godišnja plaćanja trebalo da budu oko 172 miliona dolara. Cifra od 100 miliona dolara je u skladu sa sopstvenim procenama Google-a o tome koliko bi trebalo da plati.

Pročitajte i:  Google poziva na veću kontrolu kompanija koje se bave softverom za nadzor

Kompanija će i dalje morati da potpiše sporazum sa medijima nakon pregovora. Google se protivio obaveznom pregovaračkom modelu koji bi ga doveo do razgovora sa medijskim organizacijama. Umesto toga, CBC izveštava da će Google morati da pregovara samo sa reprezentativnom grupom, za koju se kaže da ograničava rizik kompanije od arbitraže.

Google-ov aranžman sa vladom biće uključen u zakonski okvir zakona C-18, koji mora biti finalizovan do sredine decembra. Iako je Google u junu rekao da će ukloniti veze ka kanadskim vestima sa nekoliko svojih ključnih servisa, nikada nije sproveo tu pretnju.

Meta je, s druge strane, blokirala kanadske veze sa vestima na Fejsbuku i Instagramu od juna. Kako prenosi CBC, Meta se nije vratila za pregovarački sto sa vladom. Google i Meta su jedine kompanije koje ispunjavaju zakonske kriterijume zakona C-18.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *