Top50 Glas publike

Google iz prodavnice uklonio aplikaciju koja podseća na TikTok

Ispostavilo se da je video aplikacija Zynn klon veoma popularne rođake TikTok, pa je nakon optužbi za kopiranje uklonjena iz Play Store-a.

PCPress.rs Image

Tokom proteklih nedelja više TikTok korisnika je objavilo da se njihovi sadržaji otpremaju na Zynn, i to bez pristanka. Uglavnom su u pitanju korisnici koji su veoma popularni, pa se pretpostavlja da je ovaj potez poslužio u marketinške svrhe. Neki od njih su istakli da su na plagijat preseljeni svi sadržaji koje su prethodno postavili na TikTok, ali i ostali podaci, uključujući imena, fotografije i sve sačuvane sadržaje.

Zynn za iOS i Android se pojavio početkom maja, te se brzo popeo u vrh liste najviše preuzimanih aplikacija, o čemu smo detaljnije pisali ovde. Tako je krajem maja dobio titulu najviše preuzimane iOS aplikacije, te dospeo među 10 najviše preuzimanih Google Play Store aplikacija. Za uspeh je odgovoran i način na koji su korisnici nagrađivani za gledanje sadržaja i regrutovanje novih korisnika. Naime, korisnici su navodno dobijali po jedan dolar za registraciju, 20 dolara za prvog regrutovanog korisnika, te po 10 dolara za svakih narednih pet. Nije do kraja jasno koliko se sistem poštovao, budući da neki korisnici tvrde da su novac dobili, dok drugi nude dokaze o tome da su ostali bez obećane sume.

Pročitajte i:  Ericsson i Apple okončavaju pravni spor u vezi sa patentima

PCPress.rs Image

Iz kompanije su objasnili da su za nagrađivanje koristili sredstva koja bi inače potrošili na marketing, tako da su umesto u velikim kompanijama završavala kod korisnika koji su, kako kažu, temelj uspešne platforme. Aplikacija je ipak uklonjena iz Google-ove prodavnice, ali još uvek opstaje u Apple App Store-u.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,