Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

Google je upravo najavio da koristi veštačku inteligenciju za uspešno predviđanje poplava na rekama, u nekim slučajevima i do sedam dana unapred. Ovo nije samo hiperbola tehnološke kompanije, jer su nalazi zapravo objavljeni u cenjenom naučnom časopisu Nature. Poplave su najčešća prirodna katastrofa širom sveta, tako da je svaki sistem ranog upozorenja dobra vest.

PCPress.rs Image

Kombinacija mašinskog učenja i velikih baza podataka

Poplave je bilo notorno teško predvideti, jer većina reka nema merače protoka. Google je zaobišao ovaj problem tako što je obučio modele mašinskog učenja sa svim vrstama relevantnih podataka, uključujući istorijske događaje, očitavanja nivoa reke, nadmorske visine i terena i još mnogo toga. Nakon toga, kompanija je generisala lokalizovane mape i pokrenula „stotine hiljada“ simulacija na svakoj lokaciji. Ova kombinacija tehnika omogućila je modelima da precizno predvide nadolazeće poplave.

Pristup je izgradio „veoma precizne modele za veoma određene lokacije“, ali Google se nada da će koristiti ove tehnike da bi na kraju rešio problem na globalnom nivou. Iako je kompanija uspešno predvidela neke poplave punih sedam dana unapred, prosek je bio oko pet dana. Ipak, Google je uveren da je produžio pouzdanost trenutno dostupnih globalnih trenutnih informacija sa nula na pet dana. Takođe je značajno poboljšano predviđanje u nedovoljno zastupljenim regionima, poput nekih delova Afrike i Azije.

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Sve u svemu, ova tehnologija je omogućila Google-u da obezbedi tačno predviđanje poplava u 80 zemalja, sa ukupnom populacijom od 460 miliona. Kompanija je ove prognoze učinila dostupnim u Google pretrazi, Google mapama i preko Android obaveštenja. Ove informacije su takođe dostupne preko vlasničke web aplikacije Flood Hub kompanije, koja je počela sa radom 2022.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: