Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Google je počeo blokiranje vesti novinarskih kuća u Kaliforniji.

PCPress.rs Image

Google je najavio kratkoročni test za mali procenat korisnika u Kaliforniji, u kojem će ukloniti veze ka veb lokacijama sa vestima iz Kalifornije. Ovo je odgovor na zakon o očuvanju novinarstva koji je odobren u zakonodavnoj skupštini ove države 2023. godine.

Google ukazuje da je ovaj zakon favorizovao medijske konglomerate koji su lobirali za ovaj zakon. Google ističe da će se na ovaj način olakšati kupovina lokalnih kalifornijskih novina. Zakon je stavio male izdavače u nepovoljni položaj i organičio pristup korisnicima raznovrsnom lokalnom medijskom ekosistemu.

Kalifornijski zakon o očuvanju novinarstva je odobren 2023. godine. Da bi postao zakon mora da prođe senat a zatim mora da ga potpiše guverner države. Zakonom se zahteva od platformi kao što su Google da daju „uplatu nakande za korišćenje novinara“ odgovarajućim digitalnim novinskim organizacijama čiji se sadržaj pojavljuje u rezultatima Google pretrage i drugde.

Novinske kuće iz Kalifronije koje ispunjavaju uslove moraće da pošalju obaveštenje Googlu. Pretraga će zatim morati da prati broj veza do tih medija koji su bili prikazani na njegovoj plafromi. Na osnovu ovih podataka, Google je u obavezi da da procenat svojih prihoda od oglašavanja novinskim organizacijama koje se prijave.

Pročitajte i:  Google Search se bori protiv sadržaja niskog kvaliteta

Google namerava da se suprotstavi zakonu smatrajući da će ovaj zakon dati velikim kongolmeratima vesti neopravdanu prednost u odnosu na manje redakcije, ali ne daje objašnjenje kako će se ovo dogoditi.

Google i Meta su u najvećoj meri na udaru ovog zakona. Ali prema dosadašnjem iskustvu jasno je da obe platforme nemaju nikakve namere da isplaćaju ove procente i da su radi da progase sve sajtove koji od njih zahtevaju naknade.

Izvor: indiaexpress.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *