BIZIT plus

Google je pristao da plati kaznu od 118 miliona dolara

Google je pristao da plati 118 miliona dolara za 15.500 sadašnjih i bivših zaposlenih kako bi se rešila grupna tužba koja traje već pet godina.

PCPress.rs Image

Google je manje plaćao žene od muškaraca

Tužba za rodnu diskriminaciju podneta je još 2017.godine. Tužba obuhvata oko 15.500 sadašnjih i bivših zaposlenih žena na preko 200 radnih mesta u Kaliforniji od septembra 2013.godine.

Prema Kalifornijskom univerzitetu i izveštajima ekonomiste David Neumark-a, Google postavlja prekvalifikovane žene na manje plaćene pozicije, odbija unapređenje žena i generalno plaća žene u proseku za skoro 17.000 dolara manje od muškaraca.

Takođe, sud je naložio Google-u, da nezavisna treća strana analizira Google-ove kriterijume za izjednačavanje poslova. To bi značilo da nezavisni ekonomista pregleda studije o platama u kompaniji.

„Kao žena koja je čitavu svoju karijeru provela u tehnološkoj industriji, optimista sam da će akcije koje je Google pristao da preduzme kao deo ovog sporazuma obezbediti više pravičnosti za žene“, rekla je Holly Pease, koja je radila u Google-u više decenija.

Pročitajte i:  Google Drive bi mogao dodati pametan novi način za organizovanje vaših fajlova

„Google, od svog osnivanja, vodi tehnološku industriju“. „Google ima priliku da vodi odgovornost kako bi osigurao inkluziju i pravičnost za žene u tehnologiji, rekla je Pease.

Takođe, Google je prošle godine pristao da plati skoro 3 miliona dolara, u nagodbi sa Ministarstvom rada SAD. Spor se takođe vodio zbog rodne diskriminacije. Sledeći korak što se tiče poravnanja biće datum ročišta za odobrenje početnog poravnanja, koji će odrediti sud.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,