BIZIT plus

NHTSA proširuje istragu u vezi sa Teslinim autopilotom

Američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja objavila da će značajno proširiti istragu u vezi sa Teslinim sistemom autopilota. Tesla bi u tom slučaju morala da povuče više od 800.000 vozila.

PCPress.rs Image

Istraga se nastavlja..

NHTSA napreduje sa svojim planovima da unapredi svoju preliminarnu procenu u inženjersku analizu. To bi predstavljalo mogući opoziv stotina hiljada Teslinih vozila. Do sada je istragom utvrđeno da je većina vozača imala ruke na volanu, kao što autopilot i zahteva ali da vozila nisu upozorila vozače da preduzmu akciju za izbegavanje sudara na vreme.

Ovo nije prvi put da je Tesla pod istragom NHTSA. Još u avgustu 2021.godine, NHTSA je otvorila istragu zbog Teslinih naprednih sistema za pomoć vozaču. Istraga je počela zbog izveštaja o nesrećama u kojima je 17 ljudi povređeno i dogodio se jedan smrtni slučaj. Od tada je broj prijavljenih nesreća porastao sa 12 na 16.

Izveštaji NHTSA pokazuju da je u 16 odvojenih slučajeva otkriveno da je autopilot prekinuo kontrolu vozila manje od jedne sekunde pre sudara, sugerišući da vozač nije bio spreman da preuzme potpunu kontrolu nad vozilom.

Pročitajte i:  Tesla povlači 200.000 vozila zbog neispravnosti zadnje kamere

Na osnovu dokumenta Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja, motivacija za poboljšanje statusa istrage usledila je zbog „akumulacije sudara u kojima su Teslina vozila, koja su koristila autopilot, udarila u nepokretna vozila hitne pomoći koja su se nalazila na putu.”

Nesreće na putevima se nastavljaju

NHTSA je saznala za još 191 nesreću za koju je mogući uzrok Teslin autopilot odnosno potpuno samostalna vožnja (FSD). Prema izveštaju NHTSA, Tesla svoj sistem autopilota naziva „sistemom automatizacije vožnje SAE nivoa 2 dizajniran da pomogne vozaču“.

Softver koristi kombinaciju kamera i veštačke inteligencije kako bi pomogao vozačima da se kreću na putu. Softver je dizajniran tako da može da otkrije druga vozila, pešake, semafore i još dosta toga.

Međutim, Elon Musk se pre nekoliko dana pohvalio na Twitter-u da će Teslina vozila sa FSD sistemom, jednog dana uskoro moći „da se kreću putevima bez da koriste podatake sa mape“ i da bi „u roku od nekoliko meseci FSD sistem trebalo da bude u stanju da odveze vožača do određene GPS tačke a da pri tome ne koristi podatke sa mape.”

Pročitajte i:  Ukradena Teslina tehnologija baterije prodata je na Youtube

Za sada još uvek nije poznato kada će istraga u vezi Tesline FSD tehnologije biti završena.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,