Google: Kontrola Android uređaja pokretima lica

Novi alati bi trebalo da pomognu ljudima sa govornim i motoričkim oštećenjima u komunikaciji sa drugima.PCPress.rs Image

Google je počeo sa uvođenjem novih Android funkcija osmišljenih da pomognu korisnicima sa oštećenjem govora i motoričkih sposobnosti pri navigaciji i komunikaciji sa drugima. Nove funkcije bile su među desetak ažuriranja mobilnog operativnog sistema koje su najavljene.

Novi alati, nazvani Camera Switches i Project Activate, koriste prednju kameru Android telefona i mašinsko učenje za otkrivanje pokreta lica i očiju. Oni efikasno pretvaraju prednju kameru u prekidač-prilagodljiv alat koji zamenjuje funkcije tastature, miša ili ekrana osetljivog na dodir.

Camera Switches je funkcija u okviru Android pristupačnosti koja korisnicima omogućava navigaciju telefonom pokretima očiju i pokretima lica. Na primer, korisnik bi mogao da pogleda levo za kretanje po stavkama na ekranu ili da podigne obrve da izabere stavku. Korisnici mogu prilagoditi funkciju tako da odgovara njihovom rasponu kretanja. Dostupna je globalno i na 80 jezika.PCPress.rs Image

Project Activate

U međuvremenu, Project Activate je nova aplikacija koja omogućava korisnicima da aktiviraju prilagođene, unapred podešene komunikacije pokretima lica, poput osmeha ili pogleda uvis. Korisnik može pokretom pokrenuti određenu frazu pretvaranja teksta u govor, poslati određenu tekstualnu poruku, uputiti telefonski poziv, reprodukovati zvuk ili upravljati pametnim zvučnikom. Iako aplikacija omogućava korisnicima da izražavaju kratke fraze poput „sačekajte“, nije namenjena da zameni uređaj za generisanje govora.

Pročitajte i:  Zaštita tajnih i poverljivih informacija nikada nije bila važnija za organizacije

Google je takođe proširio aplikaciju Lookout koja koristi računarski vid kako bi pomogla osobama sa oštećenim vidom. Sada aplikacija može čitati rukopisni tekst na jezicima na latinskom, tako da korisnici mogu čitati beleške ili pisma koja su im poslata.

PCPress.rs Image

Funkcije pristupačnosti bile su među nekoliko ažuriranja objavljenih za Android, uključujući nove funkcije daljinskog upravljanja za Google TV. Google je takođe dodao funkciju „podsetnika“ koja vam omogućava da koristite Google pomoćnika za praćenje svakodnevnih zadataka, nove funkcije Android Auto i novu fasciklu zaštićenu lozinkom u Google fotografijama.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: