BIZIT plus

Xiaomi angažuje stručnjake zbog optužbe Litvanije

Kompanija Xiaomi je u ponedeljak saopštila da je angažovala stručnjake treće strane da procene navode Litvanije da njihovi pametni telefoni imaju ugrađen sistem cenzure.

PCPress.rs Image

Litvanija oštro

Prošle nedelje vlada Litvanije je pozvala potrošače da odbace kineske telefone jer je izveštaj Nacionalnog centra za sajber bezbednost pokazao da Xiaomi telefoni imaju softver za cenzuru. Ovaj tehnološki rat ima korene u političkim odnosima između Kine i Litvanije. Naime, u avgustu Kina je zatražila od Litvanije da povuče svog ambasadora iz Pekinga i rekla da će povući svoje izaslanike, a sve zbog Tajvana.

Xiaomi je demantovao izveštaje litvanske vlade, ali je zatražio pomoć neutralnog posmatrača. Potez Litvanije je sigurno negativno uticao na rad ove kineske kompanije, koja je u Evropu 2021. godine isporučila 12,7 miliona jedinica i time zauzela prvo mesto prodavca pametnih telefona na ovom kontinentu.

Xiaomi ipak još uvek nije precizno ukazao koga je angažovao kao posrednika u sporu. Jedino je saopšteno da kompanija koristi softver za oglašavanje kako bi zaštitila korisnike od sadržaja poput pornografije i nasilja.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

Sa druge strane, zamenik ministra odbrane Litvanije je ukazao da ovi telefoni filtriraju sadržaj koji sadrže politički motivisane termine. Najčešći pojmovi koji su pod cenzurom su „Slobodan Tibet“, „Živela nezavisnost Tajvana“, „Pokret za demokratiju“. Ova opcija je karakteristična za telefone Mi 10T i za region Evropske Unije.

Xiaomi je odbacio sve navode, ali ostaje da vidimo kako će se ovaj sukob razrešiti i da li će.

Izvor: U.S. News

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,