ERP 2024

Google lansirao alatku za prevođenje hijeroglifa

Google je nedavno predstavio online alatku za prevođenje hijeroglifa, koja je osnažena mašinskim učenjem, te služi za dekodiranje prastarog egipatskog jezika. U pitanju je Fabricius, novina uz pomoć koje korisnici mogu da urone u misterije starog jezika.

PCPress.rs Image

Hijeroglifsko pismo je složen sistem koji kombinuje četiri različita stila šifrovanja, to jest pisma, odakle verovatno i potiče njegova višeznačnost. To je prevodioce često zbunjivalo jer je sistem znakova bilo moguće tumačiti na više načina. Google sa novom opcijom ovu veštinu donosi u online sferu, a funkcija se pojavila u okviru Arts & Culture aplikacije, i korisnicima omogućava da sopstvene tekstove prevedu u hijeroglifsko pismo, te sadržaj potom podele na društvenim mrežama.

Demistifikovanje drevnog Egipta online alatima

Očekuje se da se Fabricius vremenom popravlja, a alatka za desktop stoji na raspolaganju egiptolozima, antropolozima i istoričarima, što znači da Google svoj projekat shvata vrlo ozbiljno. Eksperti su ipak istakli da je neophodno da prođe neko vreme, i da se alatka detaljno testira kako bi moglo da se govori o njenoj preciznosti i korisnosti u okviru istorijskih istraživanja.

Pročitajte i:  Google planira da postavi optički kabl između Kenije i Australije

PCPress.rs Image

Workbench alatka korisnicima omogućava da u Fabricius otpreme fotografije pravih hijeroglifa, i tako poboljšaju analizu simbola, a očekuje se da takva praksa u budućnosti poboljša funkcionalnost alatke.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,