Google Maps će omogućiti čuvanje lokacija na telefonu umesto u oblaku

Stižu i nove opcije za brisanja podataka.

PCPress.rs Image

Nove i korisne funkcije

U današnje vreme je sve teže i čini se nemogućim da se zadrži bilo šta privatno. Često smo u situaciji da smo potpuno zavisni od kompanija i njihovih odluka kako bismo rešili određene probleme. U skladu s tim, Google je najavio nove kontrole lokacije za Google Maps. Nove opcije su namenjene da nam pruže više kontrole, nad tim kako i gde se podaci beleže.

Jedna od najznačajnijih promena koja se uvodi je opcija da sačuvate svoj timeline direktno na uređaju umesto u oblaku. Timeline predstavlja šifrovan zapis svih područja i lokacija koje ste posetili. Kao deo ažuriranja Google Maps-a, istorija lokacija će automatski brisati vaše podatke nakon tri meseca u odnosu na prethodnih 18 meseci. Međutim, možete obrisati bilo koje informacije kad god to budete želili ili isključiti automatsko brisanje. Takođe, možete u bilo kom trenutku ponovo isključiti istoriju lokacija.

Kada pričamo o istoriji lokacija, Google Maps će takođe omogućiti da kliknete na plavu tačku na mapi i vidite detalje poput istorije lokacija i timeline-a. Ova prečica vam omogućuje da uredite koliko vaših informacija se deli i čuva na Google Maps-u, a da ne morate direktno ulaziti u podešavanja.

Pročitajte i:  Google dodaje Max, Peacock i Angry Birds u automobile  

Takođe, Google Maps dodaje opciju brisanja podataka vezanih za lokaciju. Recimo da ste tražili restoran da odvedete partnera za rođendan i želite da to bude tajna, možete izbrisati upite, pretrage, deljenje i još mnogo toga. Ova funkcija i prečica plave tačke biće dostupne u narednim nedeljama na Android-u i iOS-u. Međutim, opcija da sačuvate svoj timeline direktno na uređaju postaće dostupna naredne godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: