Google Maps ima i druge funkcije, osim navigacije

Google mape su stvorile ime za sebe, pomažući ljudima da putuju s jednog mesta na drugo.

PCPress.rs Image

Dodatna pomoć uvek je dobrodošla

Međutim, čak i ako znate kuda idete bez navigacije, Google Maps imaju i druge korisne funkcije. U ovom tekstu, navešćemo neke od njih.

Izbegavajte gužve u saobraćaju

Put od svog doma do prodavnice sigurno znate napamet, ali ono u šta ne možete biti sigurni je zastoj. Malo stvari čini kratku vožnju užasnom, od sedenja na istom semaforu 15 minuta. Provera saobraćaja na Google mapama traje samo nekoliko sekundi. U browseru idite na područje koje želite da izviđate i kliknite na traffic-related oznaku na panelu na levoj strani. (Ako nema panela, kliknite beli tab sa strelicom okrenutom nadesno u gornjem levom uglu karte.) Ova oznaka samostalno opisuje saobraćaj, ali interakcija sa njom otvoriće višebojni sloj karte sa detaljima gustine vozila koju možete očekivati u svakoj ulici. Takođe, uverite se da je meni na dnu mape podešen da prikazuje saobraćaj uživo. U aplikaciji za telefon dodirnite layers ikonu u gornjem desnom i izaberite Traffic. Sve ove informacije biste mogli da koristite za ucrtavanje rute do prodavnice, ali umesto toga, možete samo unapred da proverite mapu. Aplikacija za Android ili iOS trebalo bi da se automatski osveži, ali možda ćete morati ručno da ponovo učitate stranicu browsera.

Pročitajte i:  Ažuriranje Google Maps donosi korisnu izmenu Android Auto 3D prikazu zgrada

Izmerite rastojanje

Da li želite da znate pravu razdaljinu između Čikaga i Republike Malte u Sredozemnom moru? Google mape mogu da vam pomognu. U browseru kliknite desnim tasterom miša bilo gde na mapi i u meniju koji se pojavi odaberite Measure distance. Zatim kliknite negde drugde. Možete da kliknete i prevučete sidra na bilo kom kraju merne linije, kliknete negde u sredini i prevučete je na neko mesto između ili kliknete negde drugde da biste dodali još jednu tačku. Na telefonu je malo komplikovanije. Prvo dodirnite mapu da biste otvorili crveni pin za lokaciju. Zatim dodirnite pin, izaberite Measure distance i prevucite mapu da biste izabrali krajnju tačku. Kad stignete tamo gde želite, dodirnite Add point ili ikonu plusa u donjem desnom uglu ekrana.

Pogledajte unutrašnjost zgrada

Google Street View postoji već godinama, ali šanse su da ste samo ogrebali površinu. Sigurno ste ga koristili za virtuelno krstarenje putevima u dalekim delovima sveta, ali možete ga koristiti i za zavirivanje u zgrade ili čak obilazak muzeja. Pogledajte Američki prirodnjački muzej u Njujorku, na primer. Iz prozora browsera uhvatite malu žutu figuru (Pegman) i prevucite preko mape. Pored plavo istaknutih puteva, videćete i lavirint staza unutar same zgrade. Stavite digitalnog saputnika na muzej i videćete kako to izgleda unutra. Odatle je navigacija ista kao i na Street View-u: kliknite i prevucite da biste rotirali kameru i za kretanje koristite strelice na ekranu ili tastere sa strelicama na računaru.

Pročitajte i:  Google dodaje Max, Peacock i Angry Birds u automobile  

Na telefonu dodirnite ikonu  u gornjem desnom uglu i izaberite Street View. Ovo će označiti vidljiva područja plavom bojom, a možete dodirnuti lokaciju na koju ćete ući. Zatim dodirnite i povucite ekran da biste se kretali i razgledali. Street view možete koristiti i za posetu drugim mestima

Vratite se u prošlost

Street View podrazumevano prikazuje najnovije slike područja, ali moguće je videti kako je izgledao vaš kvart (i druga mesta) pre više od jedne decenije. Prvi koraci su vam poznati: uhvatite žutu figuru, spustite na mapu i krećite se. Ali da biste videli kako je ranije izgledalo neko područje, krenite u sivi okvir u gornjem levom uglu ekrana i kliknite ikonu sata pored Street Viewa. Prevucite klizač na dnu popup prozora da biste videli isto mesto tokom godina i kliknite na sliku da biste tu godinu učitali u glavni prikaz za obilazak. Nažalost, ova opcija „putovanja kroz vreme“ nije dostupna na telefonima – možete je koristiti samo u browseru.

Utvrdite dostupnost parking mesta

Aplikacije za Android i iOS dobile su ekskluzivnu funkciju za telefon: mogućnost predviđanja koliko će parking mesta biti dostupno na određenim lokacijama. Učitajte rutu na mapi (čak i ako 100 posto znate kako da stignete tamo), a pored vremena putovanja i merenja rute, možda ćete videti malu ikonu za parking. Moguće procene su: limited, medium i easy. Prevucite nagore da biste videli korake, a Google će vam reći i tipičnu situaciju za parkiranje tamo gde idete.

Pročitajte i:  Google dodaje Max, Peacock i Angry Birds u automobile  

Izvor: Popsci

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: