Google obustavio izgradnju kampusa u San Hozeu

Veliki ekonomski problemi, smanjenje broja zaposlenih kao i rad na daljinu su razlozi koji su primorali kompaniju da zaustavi izgradnju kampusa.

PCPress.rs Image

Downtown West

Prema izveštajima, dugogodišnji planovi Google-a za izgradnju kampusa u San Hozeu na parceli od 80 hektara su trenutno obustavljeni. Navodno je kompanija Alphabet zaustavila izgradnju svog objekta Downtown West nakon početne faze rušenja. Tim za razvoj kampusa je navodno “raspušten” tokom velikih otpuštanja u januaru. Takođe, izvođačima radova nije saopšteno kada će se gradnja nastaviti.

Predstavnik kompanije je rekao da Google želi da njegov prostor za kancelarije odslikava “buduće potrebe” poslovanja. Google još uvek razmatra kako da na najbolji način nastavi sa izgradnjom kampusa u San Hozeu ali je istovremeno “posvećen” dugoročnom razvoju u tom gradu.

Kompanija će ove godine otpustiti oko 12.000 zaposlenih

Google je godinama pregovarao i projektovao Downtown West i dobio odobrenje za gradnju 2021. godine. Dozvole su uključivale i investicije za izgradnju 15.000 stambenih jedinica širom Silicijumske doline, pružanje podrške u iznosu od 200 miliona dolara i korišćenje više od polovine kampusa za javne svrhe. Gradnja je trebala ozbiljnije da počne kasnije ove godine i trajala bi 10 do 30 godina. Kritičari su se protivili ukidanju ili preseljenju poznatih preduzeća i spomenika, ali potencijalna ekonomska korist za grad bila je tolika da je guverner Gavin Newsom istakao da će dogovor imati ključnu ulogu u oporavku od pandemije.

Pročitajte i:  Chrome donosi bolju zaštitu uz očuvanje privatnosti 

Međutim, upravo je pandemija dovela Google u trenutnu situaciju. Kompanija je zapošljavala dosta radnika u prethodnim godinama. Broj zaposlenih je porastao za 20 posto od 2017.godine. Međutim, kompanija će ove godine otpustiti oko 12.000 zaposlenih zbog smanjenja budžeta oglašivača i ljudi koji koriste usluge u oblaku. Takođe, Google takođe usvaja strategiju rada od kuće i iz kancelarije, što znači da nema toliko potrebe za kancelarijskim prostorom kao pre.

Ovo ne znači da je projekat Downtown West propao. Potencijalno dugoročno vreme za realizaciju projekta omogućuje Google-u određenu fleksibilnost. Međutim, neizvesnost ostavlja San Hoze u nezavidnom položaju. Google je očistio veliko područje ali ne gradi kampus koji je trebalo da donese poslove i ekonomsku aktivnost u region.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,