Google odložio lansiranje svog ChatGPT 4 rivala „Gemini“ za sledeću godinu

Google je odlučio da odloži lansiranje svog ambicioznog Gemini AI modela, za koji očekuje da će predstavljati dostojnog rivala OpenAI ChatGPT-u 4. Prvobitno je bilo predviđeno da se to desi ove nedelje, na tri odvojena događaja, koja su bila planirana da se održe u Kaliforniji, Njujorku i Vašingtonu.

PCPress.rs Image

Najverovatniji razlog odgađanja je što se Gemini, koji bi trebao da bude multimodalni AI model, sposoban da razume i generiše tekst, slike i druge tipove podataka, pokazao dobrim samo na engleskom jeziku. Postavljanje upita na bilo kom drugom jeziku davalo je mnogo lošije rezultate od očekivanih. U tom segmentu, Gemini se pokazao daleko iza ChatGPT 4 modela, pa je odlučeno da se ovom projektu obezbedi još neko vreme za razvoj, pre zvaničnog predstavljanja. To znači da će AI proizvodi, za koje se očekuje da će dobiti unapređenje u vidi Gemini podrške, kao što je Bard chatbot, morati da sačekaju još neko vreme dok se to ne dogodi.

Inače, Google je najavio Gemini na svom I/O događaju kada je tvrdio da on donosi impresivne multimodalne mogućnosti, do sada neviđene na drugim AI modelima. Tada je rečeno da je Gemini dizajniran da bude visoko efikasan i da može lako da se integriše sa drugim alatima i programima, kao i da će podržavati buduće inovacije. Google je planirao da Gemini ponudi u različitim oblicima (veličinama), uključujući i „laganu“ Gecko verziju, namenjenu mobilnim uređajima.

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

Lansiranje Gemini modela, mogao bi da bude jedan od najznačajnijih trenutaka u Google-ovoj istoriji. Predstavljanje sopstvenog AI modela bi pokazalo da Google može da parira, ili čak i da pretekne OpenAI, u kreiranju novog tipa Interneta, u kome bi se tok informacija premestio, sa tradicionalnih upita i pretrage web-a, na postavljanje upita chatbot-ovima.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook komentari: