BIZIT plus

Google održava globalni konkurs za razvoj AI-a koji je korisniji za čovečanstvo

Google ne samo da se povlači iz svog vojnog ugovora vezanog za AI, već obećava da će tu računarsku moć koristiti u pozitivnije svrhe. Kompanija je pokrenula program AI for Social Good koji će objediniti inženjerske i istraživačke napore koji su usmereni ka plemenitim svrhama, kao što su očuvanje prirode, pronalaženje poslova, predviđanje poplava i zdravstvenih rizika.

PCPress.rs Image

Kompanija će se obratiti ekspertima izvan Google-a za pomoć, ali oni nisu jedini jer se traže i ideje od onih koji nisu stručni u ovoj oblasti. Google je pokrenuo novu inicijativu nazvanu AI Impact Challenge koji traži akademske, neprofitne i druge organizacije (bez obzira da li se razumeju u AI ili ne) da podnose predloge u kom će pomoću AI-a rešavati „socijalne, humanitarne i ekološke“ problema.

Svaki predlog koji prođe će dobiti sredstva iz fonda od 25 miliona dolara, pridružiće se akcelerator programu i dobiti konsultacije, kao i prilagođenu podršku. Prijave za učestvovanje u ovoj inicijativi počele su 29. oktobra a potrajaće do 22. januara sledeće godine, dok će Google izabrati pobednike na proleće 2019 uz pomoć stručnog tima.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

U određenoj meri se radi o popravljanju imidža Google-a nakon nekoliko meseci kritike, a ove AI projekte kompanija već neko vreme istražuje. U svakom slučaju, ovo je potvrda da Google ne može da nastavi sa AI istraživanjima u postojećoj klimi bez razmišljanja o njihovim kulturnim i etičkim posledicama. Više o projektu možete da saznate na službenoj stranici na ovom linku.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: