BIZIT plus

Google odustaje od planova za bankovne račune

Google ukida planove za ponudu bankovnih računa kod finansijskih partnera, poput Citigroup-a.

PCPress.rs Image

Promena menadžmenta

Do promene dolazi skoro dve godine nakon što je kompanija prvi put objavila svoje bankarske planove i nekoliko meseci nakon odlaska ključne izvršne vlasti koja je vodila projekat.

Google je 2020. godine rekao da će omogućiti korisnicima otvaranje bankovnog računa putem aplikacije Google Pay. To je podrazumevalo partnerstvo sa Citigroup-om i Stanford Federal Credit Union-om. Tada je Google rekao da će ponuditi uslugu pod nazivom „Plex“ koja bi podrazumevala proveru i štednju na računu. Računi ne bi imali mesečne naknade, naknade prekoračenja ili minimalne uslove za stanje. Korisnici bi takođe mogli da zatraže fizičku debitnu Mastercard karticu, rekla je tada kompanija.

PCPress.rs Image

Wall Street Journal je objavio vesti o poništenim planovima, navodeći niz navodno propuštenih rokova, zajedno sa odlaskom izvršnog direktora Google Pay-a koji je nadgledao projekat.

Portparol Google-a potvrdio je ovakav scenario, ali je odbio da komentariše šta je dovelo do odlaska ljudi koji su vodili ovaj projekat.

Pročitajte i:  Google Pay ukida podršku u SAD-u ove godine

„Naš rad sa partnerima jasno je stavio do znanja da postoji potražnja potrošača za jednostavnim, besprekornim i sigurnim digitalnim plaćanjem za online transakcije kao i za plaćanje u prodavnicama.“ „Ažuriramo svoj pristup tako da se fokusiramo prvenstveno na pružanje digitalnih mogućnosti bankama i drugim pružaocima finansijskih usluga, a ne na nama kao pružaocima ovih usluga.“ rekao je portparol Google-a

Banke i digitalni giganti

Iako su banke izrazile strah da će tehnološki giganti pokušati da napadnu potrošačke finansije, kao što su to učinili sa drugim industrijama poput medija, do sada se ta predpostavka jedva materijalizovala.

Amazon je navodno radio istraživanje za ponudu bankovnih računa svojim klijentima 2018. godine, i to projekat koji tek treba da se ostvari. Uber je prošle godine obustavio svoje tehničke ambicije odlaskom izvršnog direktora. Facebook je morao da promeni brend svojih kripto projekta usred niza problema.

Značajan izuzetak je Apple, koji je uspešno lansirao kreditnu karticu 2019. godine sa Goldman Sachs-om i navodno sada istražuje mogućnost kupovine, koja podrazumeva da se proizvod plati kasnije preko banke.

Pročitajte i:  Google Pay aplikacija biće ugašena tokom ove godine

Caesar Sengupta, bivši Google-ov potpredsednik i generalni direktor Google plaćanja, izjavio 2020. godine da kompanija „nastoji da bankarstvo učini relevantnijim za generacije mobilnih uređaja“, kao objašnjenje za svoje bankarske planove .

Sengupta je u martu napustio Google da bi osnovao svoju finansijsku tehnološku kompaniju pod nazivom Arbo Works.

Izvor: CNBC

 

Facebook komentari: