Donald Tramp traži vraćanje Twitter naloga

Bivši predsednik Sjedninjenih Američkih Država podneo je tužbu po ugledu na novi kontroverzni zakon Floride o društvenim mrežama.

PCPress.rs Image

Bivši predsednik podneo je tužbu na Floridi tražeći preliminarnu zabranu zabrane, dok radi na tome da mu se nalog trajno vrati. Tramp tvrdi, kako se očekivalo, da zabrana krši njegova prava iz prvog amandmana, ali i novi zakon o društvenim medijima Floride koji je guverner Ron DeSantis potpisao ranije ove godine. Iako su sudovi sprečili stupanje zakona na snagu zbog toga što verovatno krši slobodu govora.

Tužba iznosi mnoge predvidljive argumente da je Twitter „glavna putna tačka javnog diskursa“ i da „ostvaruje stepen moći i kontrole nad političkim diskursom u ovoj zemlji koji je nemerljiv, istorijski bez presedana i duboko opasan za otvaranje demokratske debate“.

Tramp i društvene platforme

Naravno, Trampova zabrana Twitera (kao i bezbroj drugih platformi društvenih medija poput Facebook-a i Snap-a) prati godine njegovog razmetanja. Tvitovi bivšeg predsednika bili su česti izvor kontroverzi, ne samo zato što ih je često koristio da maltretira političke protivnike i najavljuje kadrovske promene, već i zato što je delio stalni tok dezinformacija, rasističkog sadržaja i podsticao nasilje.

Pročitajte i:  X radi na NSFW Communities za sadržaje za odrasle

PCPress.rs Image

Nakon višegodišnjeg negodovanja javnosti zbog njihovog odbijanja da primene svoja pravila protiv naloga tadašnjeg predsednika, Twitter i Facebook su polako počeli da se suzbijaju, označavajući mnoge njegove tvitove kao potencijalno obmanjujuće-posebno oko COVID-19 i izbornih rezultata. Stvari su došle do vrhunca nakon pokušaja pobune 6. januara.

PCPress.rs Image

Najnovija Trampova tužba tvrdi da se čak i označavanje njegovih tvitova kao „obmanjujućih“ kvalifikuje kao oblik cenzure – iako je tim očigledno namerno lažnim tvitovima bilo dozvoljeno da ostanu na sajtu.

Nova tužba poziva se na zakon usvojen na Floridi ovog maja koji bi sprečio društvene medije da “svesno” cenzurišu političare. Zakon bi dozvolio državnoj Izbornoj komisiji da kazni kompanije društvenih mreža u iznosu od 250.000 dolara. Takođe omogućava korisnicima da tuže kompanije ako smatraju da su prema njima postupali „nepravedno“, što je gotovo sigurno pravno nejasno. I na kraju, zahtevao bi da kompanije za društvene mreže detaljno objasne kako se odlučuje o zabranama i da dosledno sprovode svoju politiku.

Međutim, u julu je savezni sudija izdao preliminarnu zabranu napominjući da zakon potencijalno krši prava na slobodu govora privatnih kompanija koje imaju svoje uslove usluge i standarde za prikazivanje sadržaja.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Pošto zakon Floride nije stupio na snagu – a postoje velike šanse da nikada neće – nije jasno koliko će Trampova strategija biti uspešna.

Izvor: Engadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,