BIZIT plus

Google olakšava uklanjanje privatnih podataka iz pretrage

Kompanija će uskoro uvesti i podrazumevano podešavanje koje će zamutiti eksplicitne slike u rezultatima pretrage.

PCPress.rs Image

„Results about you“

Google je najavio nekoliko ažuriranja za pretragu sa ciljem da olakša ljudima kontrolu nad ličnim informacijama koje se pojavljuju u rezultatima pretrage. Kompanija je prošle godine objavila alat koji pomaže korisnicima da uklone rezultate pretrage koji sadrže njihov broj telefona, kućnu adresu ili elektronsku poštu. Kompanija je sada ažurirala alat „results about you“ kako bi bila još efikasnija.

Uskoro će biti dostupna nova kontrolna tabla koja će obaveštavati korisnike kada se lični podaci pojave u pretrazi. Kada korisnici dobiju upozorenje, brzo će moći da zatražite od Google-a da ukloni te rezultate.

Ranije ove godine, kompanija je predstavila Google One funkciju. Ova funkcija može da pretraži dark veb kako bi videla da li su informacije korisnika uključene u kršenje podataka. Izgleda da novo ažuriranje „results about you“ funkcioniše na sličan način. Ova nova funkcija pronalazi rezultate koji sadrže lične podatke korisnika. Zatim, funkcija pomaže u njihovom uklanjanju kako bi se olakšala zaštita privatnosti.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Alatu možete da pristupite iz Google aplikacije tako što ćete dodirnuti sliku profila i izabrati „results about you“ ili sa namenske veb stranice kompanije. Za sada je alat dostupan u SAD na engleskom. Međutim, Google uskoro planira da proširi alat i na druge jezike i regione.

Takođe, Google ažurira sistem koji pomaže korisnicima da uklone njihove eksplicitne fotografije. Kompanija je dugo pružala mogućnost ljudima da zatraže uklanjanje eksplicitnih slika bez saglasnosti iz rezultata pretrage. Sada, kompanije proširuje tu politiku kako bi uključila slike koje su konsenzusne.

Zaštita privatnosti korisnika

Možda ste u jednom trenutku otpremili svoj eksplicitan sadržaj na neku veb stranicu, ali zatim odlučite da više ne želite da tamo bude dostupan. Kada izbrišete slike sa te veb stranice, možete da tražite od Google-a da ih ukloni iz rezultata pretrage ako je objavljena na drugom mestu bez dozvole. Kompanija napominje da se ova politika ne primenjuje ni na jedan sadržaj koji se koristi za komercijalizaciju.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

Često se dogodi da vlasnici veb stranica koje se bave eksplicitnim slikama prijavljuju sadržaj sa drugih mesta. Uklanjanje takvog sadržaja iz rezultata Google pretrage neće ga u potpunosti ukloniti sa veba, ali može otežati drugim ljudima da ga pronađu. Možete da potražite „request removals“ u Google-ovom centru za pomoć. Nova funkcija će proaktivno pronalaziti rezultate koji sadrže vaše lične podatke i pomoći vam da ih uklonite. Na taj način će se olakšati zaštita vaše privatnosti.

Zatim, Google uvodi ažuriranja za roditeljski nadzor i sigurnu pretragu. Od ovog meseca, Google podrazumevano zamagljuje eksplicitne slike (koje se definišu kao sadržaj za odrasle ili eksplicitno nasilan sadržaj) u rezultatima pretrage. Ovaj potez je kompanija najavila ranije ove godine. Moći ćete da isključite zamućenje slika u podešavanjima, osim ako administrator mreže ili roditelji nisu zaključali podešavanja na vašem nalogu.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, sada će biti mnogo lakše pristupiti roditeljskim kontrolama iz pretrage. Unesite tekst kao što je „google parental controls” ili “google family link” i videćete okvir sa informacijama koji objašnjava kako da prilagodite podešavanja.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Izvor: Engadget

Facebook komentari: