BIZIT plus

Google najnoviji robot može vam ponuditi energetsko piće

Google želi da svoje robote učini pametnijim izdavanjem AI modela učenja Robotic Transformer (RT-2). RT-2 je nova verzija onoga što kompanija naziva svojim modelom vizija-jezik-akcija (VLA). Model uči robote da bolje prepoznaju vizuelne i jezičke obrasce kako bi interpretirali uputstva i zaključili koji objekti najbolje funkcionišu za zahtev.

PCPress.rs Image

Istraživači su testirali RT-2 sa robotskom rukom u kuhinjskoj kancelariji, tražeći od njene robotske ruke da odluči šta čini dobar improvizovani čekić (to je bio kamen) i da izabere piće koje će dati iscrpljenoj osobi (Red Bul). Takođe su rekli robotu da pomeri limenku koka-kole na sliku Taylor Swift.

Novi model je obučen za podatke sa veba i robotike, koristeći napredak istraživanja u velikim jezičkim modelima kao što je Google-ov sopstveni Bard i kombinujući ga sa robotskim podacima (poput toga koji zglobovi da se pomeraju), navodi kompanija u radu. Takođe razume uputstva na jezicima koji nisu engleski.

Godinama su istraživači pokušavali da robotima daju bolji zaključak kako bi rešili probleme kako da postoje u stvarnom životnom okruženju. James Vincent iz Vergea istakao je da je stvarni život beskompromisno neuredan. Robotima je potrebno više instrukcija samo da bi uradili nešto jednostavno za ljude. Na primer, čišćenje prolivenog pića. Ljudi instinktivno znaju šta da rade: podignu čašu, uzmi nešto da potopi nered, baci to i budi oprezan sledeći put.

Pročitajte i:  Google traži od suda da odbaci tužbu za monopolizaciju digitalnog oglašavanja

Ranije je podučavanje robota trajalo dugo. Istraživači su morali pojedinačno da programiraju pravac. Ali sa snagom VLA modela kao što je RT-2, roboti mogu da pristupe većem skupu informacija kako bi zaključili šta dalje da rade.

Google-ov prvi prodor sa pametnijim robotima započeo je prošle godine kada je najavio da će koristiti svoj LLM PaLM u robotici, stvarajući nespretno nazvan PaLM-SayCan sistem za integraciju LLM-a sa fizičkom robotikom.

Google-ov novi robot nije savršen. Njujork tajms je video demo robota uživo i izvestio da je pogrešno identifikovao ukuse sode i pogrešno identifikovao voće kao belu boju.

U zavisnosti od tipa osobe, ova vest je ili dobrodošla ili vas podseća na strašne robotske pse iz Black Mirror-a (pod uticajem robota Boston Dynamics). U svakom slučaju, sledeće godine bismo trebali očekivati još pametnijeg robota.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,