Google omogućio i druge opcije plaćanja u Play prodavnici u Velikoj Britaniji

Britanski regulator naveo je da su predlozi Google-a da se programerima aplikacija pruži sloboda da se odvoje od Google-ovog sistema naplate delovali kao dovoljni za rešavanje zabrinutosti oko plaćanja u aplikacijama.

PCPress.rs Image

Korisnici će imati izbor za plaćanje

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) saopštila je u junu da je Google-ova potpuna kontrola nad plaćanjem u aplikacijama nepravedno ograničila programere. Kompanija ih je tako primorala da koriste Google-ov sistem naplate. Google je na taj  način smanjio konkurenciju i naštetio korisnicima.

CMA je saopštila da će Google-ovi predlozi omogućiti programerima aplikacija da ponude drugačiji sistem plaćanja „po svom izboru“. Tako će korisnici imati izbor između alternativnog sistema plaćanja i Google Play sistema naplate.

„Moramo da se uverimo da će ove obaveze funkcionisati u praksi. Podržavamo sve povratne informacije. Sve ćemo pažljivo razmotriti pre donošenja konačne odluke“, rekla je Ann Pope, viši direktor antimonopolskog sektora u CMA.

Google je naveo da je preuzeo obaveze nakon konstruktivnih razgovora sa regulatorom. Uvođenje naplate u Britaniji nadovežaće se na iskustvo u ponudi sličnih sistema u Evropskom ekonomskom prostoru i drugim delovima sveta.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

„Prema izveštajima, programeri će moći da dodaju alternativni sistem naplate u aplikaciji, pored sistema naplate Google Play prodavnice, za korisnike mobilnih telefona i tableta u Velikoj Britaniji“, navodi Google. „Prilikom plaćanja, korisnici će moći da biraju koji sistem naplate će koristiti.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,