BIZIT plus

Seagate plaća 300 miliona dolara zbog prodaje hard diskova Huawei-ju

Seagate Technology Holdings, pristao je da plati kaznu od 300 miliona dolara, zbog prodaje hard diskova kompaniji Huawei, čija ukupna vrednost prevazilazi 1.1 milijardu dolara. Kompanija je ove diskove prodala u periodu između avgusta 2020. godine i septembra 2021. godine, uprkos zabrani koja je uvedena u avgustu 2020. godine, a koja se odnosi na prodaju američke tehnologije kineskoj kompaniji.

PCPress.rs Image

Ova kazna predstavlja poslednju u nizu akcija koju američka Vlada sprovodi u cilju zabrane izvoza sofisticirane tehnologije u Kinu, koja može da se iskoristi za vojne svrhe, jer smatraju da bi ova država mogla da je upotrebi protiv SAD-a.

U pomenutom periodu Seagate je poslao 7.4 miliona drajvova Huawei-ju, a to se desilo otprilike godinu dana nakon uvođenja sankcija prema ovoj kompaniji. Western Digital i Toshiba, druga dva velika proizvođača hard diskova, odbili su da šalju svoje proizvode Huawei-ju, nakon stupanja sankcija na snagu.

Seagate je smatrao da drajvovi koji su proizvedeni u drugim državama ne potpadaju pod američke sankcije i regulacije, prvenstveno zato što nisu direktan proizvod američke tehnologije i opreme. Američka Vlada je naglasila da je Seagate pogrešno intepretirao uslove zabrane, smatrajući da se ona odnosi samo na proizvodni proces koji je sproveden van SAD-a, a ne na celokupan proces, od dizajna i upotrebljenih tehnologija, koje su u američkom vlasništvu.

Pročitajte i:  Huawei najavio HarmonyOS laptop sa Intel-ovim AI procesorom

Kompanija će kaznu od 300 miliona dolara plaćati u periodu od pet godina, u iznosima od 15 miliona dolara po kvartalu, a prva rata dolazi na naplatu u oktobru ove godine.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: