Računari i Galaksija

Google optužen za gušenje konkurencije u Južnoj Koreji

PCPress.rs ImageGoogle je odbacio tvrdnje Južne Koreje da guši konkurenciju u toj zemlji i izjavio kako mobilni operateri i proizvođači telefona mogu sami da odluče šta će instalirati na Android telefonima koje proizvode ili prodaju. Dva korejska pretraživača, Daum i NHN, u petak su podnela tužbu korejskoj Komisiji za trgovinu da Google vrši pritisak na proizvođače Android telefona da blokiraju pretraživače i aplikacije koje bi mogle biti konkurentne.

Predstavnik Google-a je izjavio da je Android otvorena platforma, te da operateri i proizvođači mogu sami odlučiti koje će aplikacije i servise instalirati. Google pretraživač i aplikacija za glasovno pretraživanje imaju sve veću popularnost u Južnoj Koreji, čak veću od domaćih alternativa, iako nemaju svi Android uređaji u zemlji Google-ove servise.

Predstavnik Komisije objavio je da će opsežno ispitati tvrdnje dva domaća operatera. Ovo nije prvi sukob Google-a s južnokorejskim vlastima. U januaru je nacionalna policija izjavila kako je Google na nezakonit način prikupljao lične podatke za servis Street View.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google-ov konkurent ima preko 100 miliona korisnika
SBB

Tagovi: , , , , ,