Google-ov AI eksperiment – Move Mirror

Google je pustio u javnost eksperiment nazvan „Move Mirror“, koji se oslanja na AI i tehnikama mašinskog učenja. Radi se o eksperimentu koji koristi open-source „pose estimation model“ razvijen u Google-u, nazvanom PoseNet koji je u stanju da detektuje položaj tela i da na osnovu toga iz baze fotografija „izvuče“ odgovarajuću sliku. Pošto se sve obavlja u realnom vremenu, kao rezultat dobija se neobična animacija.

Algoritam prilikom pretrage za odgovarajućim fotografijama koristi 17 tačaka na telu (kolena, laktove, ramena, šake, stopala, kukove… Prema Google-u, algoritam ne uzima u obzir visinu tela ni pol.

Tehnologija „hvatanja pokreta“ se već dugi niz godina koristi u filmskoj industriji. Takođe i video igre već nekoliko godina unazad koriste istu tehnologiju, ali su one zahtevale prilično skup hardver da bi se to obavilo. Specifičnost Google-ove tehnologije je u tome što ne zahteva nikakav dodatni hardver ni finansijske izdatke – dovoljna je obična web kamera, a rezultat se prikazuje u web browseru.

Google tvrdi da se fotografije korisnika ne šalju na njihove servere jer se sve obavlja lokalno, na računaru korisnika. Tehnologija, takođe, ne prepoznaje ko je na fotografiji, jer algoritam ne prikuplja nikakve identifikacione informacije (ne skenira se lice korisnika).

Move Mirror možete da probate i sami na Google-ovoj eksperimentalnoj stranici.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,