BIZIT plus

Google-ov AI za preciznije otkrivanje raka dojke

Google je predstavio nove dokaze da veštačka inteligencija može da bude jedan od veoma korisnih alata u otkrivanju raka dojke. Inženjeri iz ove kompanije razvili su alat za učenje zasnovan na AI-u koji mnogo preciznije od patologa uočava lokacije na slajdovima na kojima se nalaze „uslikane“ ćelije raka dojke.

PCPress.rs Image

Tim je napravio algoritam nazvan Lymph Node Assistant (LYNA) koji prepoznaje karakteristike tumora gledajući dva slajda i koji prepoznaje tačke metastaze u velikom rasponu uslova. Testiranja su pokazala da AI sistem može da uoči razliku između slajdova na kojima se nalazi tumor i na kojima ih nema, sa tačnošću od 99%. Pri tome, u stanju je da uoči veoma male metastaze, koje patolozima, zbog minijaturnih dimenzija, najčešće promiču.

Patolozi koji su učestvovali u procesu „učenja“ ovog algoritma smatraju da je LYNA izuzetno efektivan pomagač i da im olakšava da budu uspešniji u svom poslu. Oni naglašavaju da je ova metoda, ne samo višestruko smanjila broj neuočenih metastaza, već je i prepolovila vreme njihovog otkrivanja.

Pročitajte i:  Google traži od suda da odbaci tužbu za monopolizaciju digitalnog oglašavanja

Za sada je ova metoda efektivna samo u slučajevima kada je tumor došao do faze metastaze, ali naučnici smatraju da neće biti potrebno još mnogo vremena da se sistem adaptira kako bi pronalazio i druge oblike ćelija raka. Kada jednom bude spreman za upotrebu u realnim uslovima rada, obezbediće doktorima da ostvare efikasnu i preciznu dijagnozu, pa samim tim i da spasu više ljudskih života.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: