Google-ov kvantni računar brži od svakog superkompjutera

Google je objavio novi video na YouTube-u u kom demonstrira eksperiment „Quantum Supremacy“. Iako se teoretski veruje da su kvantni računari mnogo ispred svog vremena, Google tvrdi da je njegov 54-kubitni procesor, nazvan Sycamore, mogao da izvrši zadatak mnogo brže nego bilo koji superkompjuter u ovom eksperimentu.

PCPress.rs Image

Primera radi, problem koji može da reši superkompjuter za 10.000 godina ovaj kvantni računar je rešio za samo tri minuta i 20 sekundi. To je zaista neverovatno brzo. Dok su objašnjavali svoje novo postignuće, spomenuli su takođe da se kvantni računar razlikuje od standardnih računara po konceptu jer ima kvantne bitove (ili kubitovi – qubits) koji istovremeno mogu da skladište vrednost 1 i 0. Nasuprot tome, standardni računar se oslanja na koncept da jedan bit skladišti ili 1 ili 0. Za više tehničkih detalja Google je takođe objavio detaljan post na blogu kako bi vam pomogao da saznate više o njemu.

Sasvim je sigurno da će biti potrebno mnogo godina da ovakva tehnologija bude široko prihvaćena, ali će uskoro moći da se koristiti u naučne svrhe. U eksperimentu „Quantum Supremacy“ Google deluje prilično samopouzdano u to što je postigao. Međutim, potpuno je drugačija stvar kada je u pitanju regularan potrošač.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,