ERP 2024

Google-ov novi passkey: Vaša budućnost bez lozinke je ovde

Google je zakoračio u sferu tehnologije bez lozinki, omogućavajući korisnicima da pristupe svojim nalozima uz pomoć passkey-a (pristupni ključ) umesto lozinki. 

PCPress.rs Image

Možete reći zbogom starim danima praćenja svojih lozinki

Pristupni ključevi su medij za prijavu koji je povezan sa web lokacijom i korisničkim nalogom. U skladu sa FIDO alijansom, Apple, Googe, Microsoft i druga tehnološka preduzeća su pokazala saglasnost za korišćenje pristupnih ključeva na svim glavnim platformama. Svi lični nalozi na Google-u mogu da pristupe passkey-evima od 3. maja. Korisnici Google-a će morati da kreiraju pristupni ključ i to je to, možete reći zbogom starim danima praćenja svojih lozinki i čestom menjanju da biste zaštitili svoj nalog. Kada se odlučite za pristupni metod za prijavljivanje, Google neće tražiti lozinku ili verifikaciju u dva koraka za nalog.

Šta su pristupni ključevi i da li su bezbedni? 

Pristupni ključevi su laka alternativa i sigurnija opcija za lozinke, jer pružaju slobodu korisniku da izabere obrazac za otključavanje. Korisnik može da bira između otiska prsta, prepoznavanja lica ili PIN-a umesto samo lozinke. Kad korisnik treba da formuliše jaku lozinku, a zatim da je pamti, a naročito, kada se prijavljujete na novi uređaj, pristupni ključevi mogu biti odlična promena i dodati lakoću korisničkom iskustvu. Ovaj metod verifikacije korisnika dostupan je na svim uređajima koji imaju registrovane pristupne ključeve.

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju "tanjeg" iPhone-a

Pristupni ključevi rešavaju sve probleme sa kojima se korisnik Google-a suočava kada kreira lozinku ili je nenamerno otkrije mreži, što zauzvrat dovodi do kršenja poverljivosti, pa čak i do finansijskog gubitka. Tamo gde verifikacija u dva koraka omogućava sigurnost, to nije potpuna sigurnosna metoda i može se prekoračiti. Međutim, autentičnost pristupnih ključeva ga čini boljom alternativom za bezbednost korisnika. U jednom od Google postova na blogu sugeriše se: „Za razliku od lozinki, passkey-evi mogu postojati samo na vašim uređajima. Ne mogu se zapisati ili slučajno dati lošem akteru. Kada koristite pristupni ključ za prijavljivanje na svoj Google nalog, to dokazuje Google-u da imate pristup svom uređaju i da možete da ga otključate“.

Kako omogućiti pristupne ključeve? 

Možete početi da koristite pristupne ključeve za svoje Google naloge u manje od tri koraka. Proces se može obrnuti samo odabirom opcije lozinki umesto pristupnih ključeva. Google je ovu promenu učinio što je moguće pogodnijom. Posetite g.co/passkeys. Izaberite “Use Passkeys”.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Proteus Controller 

Ako uređaj ima registrovane pristupne ključeve, završili ste. Ako ne, moraćete da kreirate pristupni ključ dodavanjem otiska prsta, prepoznavanja lica ili PIN-a.

I to je to, vaš Google nalog je bezbedan i bezbedan.

Izvor: Digit

Facebook komentari:

1 thoughts on “Google-ov novi passkey: Vaša budućnost bez lozinke je ovde

  • 12. 05. 2023. at 15:44
    Permalink

    Ne radite ovo molim vas. Prošle nedelje članak o planiranom razvoju 6G mreže u Americi, sad ovo sakupljanje biometrijskih podataka pod plaštom unapređenja bezbednosti korisničkih naloga. Šta je sledeće? Računar koji razmišlja kao ljudsko biće? Od toga nas ni tin foil hat neće štititi.

    Šalu na stranu, prisustvujemo veoma značajnim, revolucionarnim događajima u svetu novih tehnologija, ali procenat ljudi koji to vide u negativnom kontekstu je zaprepašćujuć.

Comments are closed.