Samsung: Zaposleni ne smeju da koriste ChatGPT i Google Bard

Dok su mnogi radnici zabrinuti da će im botovi za veštačku inteligenciju preuzeti posao, zaposlenima u Samsungu više nije dozvoljeno da ih koriste. Kompanija je zabranila generativne AI alate, kao što su ChatGPT i Google Bard, nakon što je otkrila da su zaposleni otkrili osetljivi kod dok su koristili ove alate. Nova pravila su usledila nakon incidenta u kojem su Samsung-ovi inženjeri otpremili interni izvorni kod i beleške sa sastanka u ChatGPT.

PCPress.rs Image

Samsung neće čekati još jedan propust da preduzme određene mere

„Kompanija razmatra bezbednosne mere kako bi stvorila bezbedno okruženje za bezbedno korišćenje generativne veštačke inteligencije za poboljšanje produktivnosti i efikasnosti zaposlenih“. „Međutim, dok se ove mere ne pripreme, privremeno ograničavamo upotrebu generativne veštačke inteligencije. Samsung je izrazio zabrinutost da se podaci koji se šalju generativnim AI alatima čuvaju na spoljnim serverima. Zatim, to potencijalno stvara poteškoće oko pristupa, uklanjanja i nenamernog deljenja. ChatGPT, koristi podatke za obuku osim u slučajevima kada korisnici izričito to ne zabrane.

Pročitajte i:  Nova verzija Chat-GPT-a može da uči matematiku i flertuje

Alati veštačke inteligencije nose bezbednosne rizike

Iako mnoge kompanije ohrabruju zaposlene da prihvate ChatGPT i Google Bard, Samsung nije jedini koji koristi suprotan pristup. Zabrane su posebno popularne među bankama (središta osetljivih informacija). JP Morgan Chase, Bank of America i City Group ograničavaju zaposlenima pristup AI alatima.

Pored manje brige za osetljive podatke, većina osoblja Samsung-a se verovatno slaže sa politikom kompanije. U aprilu, interna anketa kompanije otkrila je da 65 odsto ispitanika veruje da alati veštačke inteligencije nose bezbednosne rizike. Ipak, Samsung i dalje radi na razvoju sopstvenih AI alata koje će zaposleni koristiti za razvoj softvera.

Zaposleni i dalje mogu da koriste bilo koje AI alate na ličnim uređajima i isključivo za pitanja koja se ne odnose na posao. Kršenje ovog pravila je brz put do otkaza. Nova politika kompanije neće uticati na potrošače. Generativni AI alati i dalje su dostupni na svim Samsung-ovim uređajima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: