Top50 Glas publike

Google-ov plan da bateriju pošalje u istoriju

John B. Goodenough, 94-ogodišnji kreator litijum-jonske baterije izumeo je još jednu ćeliju za skladištenje energije i time je privukao pažnju velikih kompanija.

PCPress.rs Image

„John Goodenough, izumitelj litijum-jonske baterije, je razvio prvu bateriju koja koristi so i antifriz,“ izjavio je Alpahabet Inc.-ov izvršni direktor Eric Schmidt putem Twittera u utorak 31. avgusta 2017 godine.

Goodenough tvrdi da će ovaj novi sistem nadmašiti litijum-jonsku bateriju tri puta. Nova i moćnija generacija baterija može biti napravljena upotpunosti od stakla, prema  Goodenough-u i njegovom timu istraživača. Istraživanje je objavljeno i u U.K. Royal Society of Chemistry. Ove nove ćelije bi mogle da emitiju energiju na nižim temperaturama nego tradicionalne baterije koristeći so i antifriz.

U prvih šest meseci ove godine, Kalifornija je izgubila više od 300.000 megavat sati energije dobijene putem solarnih panela i vetroparkova, jer ne postoji dobar način da se ona uskladišti. Radi se o količini koja je dovoljna da se napajaju desetine hiljada domova.

“Verujemo da će naše otkriće rešiti mnoge probleme koji se tiču današnjih baterija,” izjavio je Goodenough.

Pročitajte i:  DuckDuckGo i zabrana pop-up prozora

Izvor: Bloomberg, N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,