Google-ov sledeći podvodni internet kabl će povezati Afriku i Evropu

Google je najavio svoj treći privatni podvodni internet kabl koji će se prostirati između Evrope i Afrike, pri čemu će jedan kraj ići iz Portguala. Iako bi se moglo očekivati da će se kabl povezati s Marokom, on će se prostirati duž afričke obale sve do Južnoafričke Republike, sa stanicama u drugim zemljama.

PCPress.rs Image

Ovaj deo Equiano kabla trebalo bi da bude postavljen i da počne sa radom 2021. godine. Nazvan je po piscu i abolicionisti Olaudah Equiano-u, koji je rođen u Nigeriji.

IzGoogle-a poručuju da je u protekle tri godine uložio 47 milijardi dolara kako bi ojačao svoju tehnološku infrastrukturu. Equiano je četrnaesti kabl koji ima udeo u ukupnom kapitalu, kao i Google-ov treći privatni međunarodni kabl projekat. Prvi, Curie, završen je u aprilu i nalazi se između Čilea i Los Anđelesa. Drugi kabl, Dunant, će povezati Francusku i SAD i trebalo bi da bude pušten u rad sledeće godine. Takvi kablovi su od vitalnog značaja za povezivanje, jer prenose oko 99% celokupnog internet saobraćaja na planeti.

Pročitajte i:  Google olakšava osobama sa slabim vidom pronalaženje objekata pomoću telefona

Equiano kabl, koji će biti instaliran od strane Alcatel Submarine Networks-a, je malo drugačiji od ostalih, poručuju iz Google-a. „Equiano će biti prvi podvodni kabl koji će imati optički transfer na fiber-pair nivou, umesto tradicionalnog pristupa transferu na nivou talasnih dužina“, piše u postu na blogu. Iz Google-a takođe tvrde da će imati oko „20 puta više mrežnog kapaciteta od poslednjeg kabla koji je izgrađen da opslužuje ovaj region“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: