Google plaća 700 miliona dolara za rešavanje sudskog spora

Kompanija će takođe morati da izvrši manje promene u Play prodavnici i proširi izbor plaćanja.

PCPress.rs Image

Google će raspodeliti 630 miliona dolara potrošačima

Pored borbe (i poraza) od Epic Games-a zbog antimonopolskih problema Play Store-a, Google je vodio sličan sudski spor sa 36 država i Vašingtonom od 2021. godine. Nagodba za rešavanje tog slučaja je najavljena u septembru. Međutim, sud još uvek treba da potvrdi uslove. Sada je Google objavio da će platiti kaznu od 700 miliona dolara. Takođe, kompanija je navela da će izvesti određene promene u Play Store-u. Ipak te promene su relativno male u odnosu na iznos kazne.

Od tog celokupnog iznosa, Google će raspodeliti 630 miliona dolara potrošačima koji su možda preplatili aplikacije ili kupovine na Google Play prodavnici. Ta suma će pokriti oko 102 miliona ljudi. Takođe, kompanije će platiti 70 miliona dolara koji će se naći u “fondu koji će koristiti države”.

Druga bitna promena je “sideloading“.  Sideloading predstavlja proces instaliranja aplikacija na uređaju putem izvora van zvanične prodavnice aplikacija. U ovom slučaju, to znači da Google mora da omogući razvojnim timovima da usmere korisnike ka ovom načinu instaliranja aplikacija kako bi izbegli plaćanje Google-ovih naknada za korišćenje Play Store-a. Google će implementirati promene kroz „novo ažuriranje“ koje će upozoriti korisnike o rizicima prilikom preuzimanja aplikacija direktno sa interneta. Ove promene će biti vremenski ograničene na sedam godina za “sideloading” i pet godina za “nove uslove” koji će informisati korisnike o potencijalnim rizicima.

Pročitajte i:  OpenAI: Bivši radnici žele da nas upozore da je AI opasan

Kompanija će biti obavezna da napravi ove promene na najviše pet ili šest godina

Google će uključiti uslove koji dozvoljavaju proizvođačima uređaja da omoguće korisnicima da odaberu da li će koristiti Play Store ili neku drugu prodavnicu aplikacija. Sa Android-om 14, treće strane će moći da upravljaju budućim ažuriranjem aplikacija, uključujući automatske instalacije. Takođe, biće proširene opcije naplate, omogućavajući programerima da ponude svoj sopstveni sistem plaćanja u SAD-u. “Razvojni timovi će takođe moži da prikazuju različite opcije cena unutar aplikacije kada korisnik obavi digitalnu kupovinu”, navodi Google.

Kompanija će biti obavezna da napravi ove promene na najviše pet ili šest godina. Drugim rečima, teoretski bi mogla da obustavi pristup sideloading-u ili prodavnicama trećih strana nakon tog perioda. To znači da će prosečnom korisniku biti teže da pronađe tu opciju.

Još jedna važna stvar koja nedostaje su spoljni linkovi za plaćanje. “Nije potrebno da Google dozvoli razvojnim timovima da uključe linkove koji korisnika vode van aplikacije distribuirane putem Google Play-a kako bi obavio kupovinu”, navodi se u sporazumu o nagodbi.

Pročitajte i:  Google će početi sa prikazivanjem AI-generisanih rezultata pretrage javno

Iznos nagodbe predstavlja zanemarljiv deo prihoda za Google a ostali parametri su relativno male promene. Sud i dalje treba da formalno odobri nagodbu sa državama.

Google se takođe borio na sudu sa Epic Games-om tvrdeći da su potrošači mogli da dobiju igre putem sideloading-a i drugih načina. Međutim, sud je odlučio drugačije. Izvršni direktor Epic-a, Tim Sweeney, izjavio je da će Epic nastaviti borbu ako se nagodba sa državama ne reši na način koji bi eliminisao “Google-ove takse“. Sweeney je naglasio da je konkurencija u ceni ključna za dobrobit potrošača i važna u sprovođenju antimonopolskih pravila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,