BIZIT plus

Sud je stao uz Epic Games u borbi protiv Google-a

Sud smatra da su sporazumi Google-a sa kompanijama za video-igre i proizvođačima uređaja „anti-kompetitivni“.

PCPress.rs Image

Epic Games je pobedio, za sada…

Tužba Epic Games-a protiv Google-a imala je potpuno drugačiji ishod u odnosu na sudski obračun s Apple-om. Sud je stao na stranu programera video-igara. Google je navodno prekršio američke antimonopolske zakone u pogledu načina vođenja Play Store-a.

Sud je odlučio da je Google vodi nelegalni monopol nad distribucijom aplikacija i usluga naplate unutar aplikacija za Android uređaje. Zatim, sud je zaključio da su distribucijski ugovori kompanije sa drugim kompanijama za video-igre, kao i dogovori sa proizvođačima uređaja o preinstaliranju aplikacija na Android uređajima, bili „anti-kompetitivni“.

Epic je tvrdio da je Google isplatio programerima igara stotine miliona dolara da njihove naslove učine dostupnim za preuzimanje putem Play Store-a. Ta inicijativa je prvobitno bila poznata kao “Project Hug.” Epic je tvrdio da je kompanija platila Activision Blizzard-u 360 miliona dolara kako bi odustao od planova za stvaranje konkurentne prodavnice aplikacija. Ipak nešto kasnije Activision je to negirao.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Google je prema tvrdnjama Epic-a osmislio program podsticaja nakon što je Fortnite lansiran van Play Store-a. Google je nakon toga navodno sklopio ugovore sa Nintendo-om, Ubisoft-om i Riot Games-om.

Sud je zaključio da je Epic Games negativno pogođen postupcima Google-a. Međutim, još nije poznato kako će Epic-ova pobeda generalno uticati i promeniti stvari. Izvršni direktor Epic Games-a, Tim Sweeney rekao je da će sud početi da „primenjuje određene mere“ koje će pomoći u rešavanju ovih problema.

Sudija James Donato, koji vodi slučaj, doneće konačnu odluku. On može doneti odluku da se Google-u naredi da dozvoli programerima da uvedu svoje sopstvene prodavnice aplikacija i sisteme za naplatu na Android uređajima.

PCPress.rs Image

Epic nije uspeo u borbi protiv Apple-a

U slučaju tužbe Epic-a protiv Apple-a, sud je presudio da proizvođač iPhone-a nije prekršio američke antimonopolske zakone. Međutim, sud je naredio kompaniji da omogući programerima App Store-a da usmeri korisnike i na plaćanje putem trećih strana.

Takođe, Google nema nameru da se povuče bez borbe. Wilson White, potpredsednik Google-a za javnu politiku, rekao je da kompanija planira da ospori presudu.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

“Android i Google Play pružaju više izbora i otvorenosti nego bilo koje druge mobilne platforme”, rekao je White. “Proces je jasno pokazao da se borimo žestoko sa Apple-om i njegovim App Store-om, kao i prodavnicama aplikacija na Android uređajima i gejmerskim konzolama. Nastavićemo da branimo poslovni model Android-a. Takođe, duboko smo posvećeni našim korisnicima, partnerima i širem Android ekosistemu.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,