Google planira sopstvenu verziju ChatGPT-a za pretragu interneta

Chatbot sa veštačkom inteligencijom zauzeo je svet tehnologije u poslednjih nekoliko meseci, jer može da pruži korisnicima informacije koje traže u lako razumljivom formatu. Google vidi ChatGPT kao pretnju svom poslovanju sa pretraživanjem i u skladu sa tim je promenio planove u poslednjih nekoliko nedelja.

Google planira sopstvenu verziju ChatGPT-a za pretragu interneta

Google uvodi brojne tehnologije vođene veštačkom inteligencijom

Google se navodno sprema da ove godine pokaže najmanje 20 proizvoda sa veštačkom inteligencijom i robota za ćaskanje za svoj pretraživač. Među projektima veštačke inteligencije na kojima Google radi su alatka za generisanje slika, nadograđena verzija AI Test Kitchen, režim zelenog ekrana u TikTok stilu za YouTube i alat koji može da generiše video zapise za sumiranje drugih klipova. Takođe u pripremi je funkcija pod nazivom Shopping Try-on, kreator pozadine za Pixel telefone i AI alatke koje bi programerima mogle da olakšaju kreiranje Android aplikacija.

Google je pokušao da ubrza procese odobravanja proizvoda, uključujući provere kako bi se uverio da je tehnologija vođena veštačkom inteligencijom poštena i etička. Pored toga, kaže se da kompanija prilagođava nivoe rizika koje je spremna da preuzme dok uvodi takvu tehnologiju. Prioriteti za demo chatbot-a za pretragu naizgled uključuju bezbednost, tačnost i blokiranje dezinformacija. U poslednje vreme, Google je bio oprezan kada je u pitanju predstavljanje novih proizvoda. Rečeno je da su potrebna rešenja kako bi se sprečio materijal zaštićen autorskim pravima i sprečilo deljenje ličnih podataka.

Pročitajte i:  Chrome uskoro dobija opciju za automatsko sređivanje tabova

Tokom poslednjih nekoliko godina, došlo je do negativne reakcije na Google-ovo postupanje sa etikom veštačke inteligencije. Google je optužen da cenzuriše istraživanja koja kritikuju modele učenja jezika veštačke inteligencije, uključujući zabrinutost da kodiraju pristrasnosti pronađene u podacima o obuci. Najnoviji izveštaj o Google-ovom odgovoru na ChatGPT dolazi neposredno nakon što je kompanija objavila da otpušta 12.000 ljudi. Izvršni direktor je dodao da se kompanija sprema da otkrije neka potpuno nova iskustva za korisnike, programere i kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,