Google Play aplikacije koje napadaju kad je telefon isključen

U Google Play prodavnicu su se ušunjale čak 43 maliciozne aplikacije koje su preuzete preko 2,5miliona puta. Kad se ekran telefona isključi, puštaju reklame i tako troše bateriju.

PCPress.rs Image

Maliciozne aplikacije su otkrili bezbednosni eksperti iz McAfee tima, a problem su odmah prijavili kompaniji Google. Nakon toga su uklonjene. Uglavnom se radilo o kanalima za distribuciju vesti, pa je valjda zbog toga veliki broj korisnika naseo na maliciozni trik.

Žrtve su uglavnom iz Južne Koreje, ali eksperti ističu da slične taktike mogu da se koriste i u drugim aplikacijama koje imaju daleko veći domet. U pitanju je adware, ali to ne znači da su zaražene aplikacije bezazlene – troše baterije uređaja, internet, a na meniju su i oglašivačke prevare.

PCPress.rs Image

Kad se jednom instaliraju, ove aplikacije čekaju i po nekoliko nedelja dok se ne aktiviraju. Tako ostaju neprimećene. Korisnicima se preporučuje da čitaju komentare koje drugi pišu pre nego što preuzmu neku aplikaciju i da prilikom instaliranja ne daju nikakve dozvole koje otvaraju vrata raznoraznim malverima.

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,