Google Play Merchant account konačno dostupan i u Srbiji

Google je dodao Srbiju na spisak zemalja u kojima je podržan Google Merchant Account program. Kompanija je ažurirala i sopstvenu zvaničnu stranicu na kojoj se vidi potvrda ove informacije.) Cela inicijativa potekla je od napora organizacije srpskih preduzetnika u dijaspori Serbian Entrepreneurs.

PCPress.rs Image

Inicijativa je izuzetno značajna jer dramatično olakšava poslovanje i monetizaciju igara za Android platformu koje se prave u Srbiji. Do sada je bilo moguće napraviti nalog iz Srbije, sa srpskom adresom samo za potpuno besplatne aplikacije. Sve komercijalne aplikacije nije bilo moguće okačiti, a nije postojala mogućnost ni za takozvane in-app purcahses (naplaćivanja sadržaja unutar aplikacije, poput otključavanja dodatnih opcija, prelaska na novi nivo itd.). Jedini način monetizacije za domaće developere je bio kroz reklame.

Zbog ove komplikacije mnogi domaćih developeri su bili registrovani kao fizička lica sa svojim ličnim računima, dok su neki drugi svoje firme neretko otvarali u drugim zemljama ili na druge načine zaobilazili ili kršili pravila i zakone Republike Srbije. Za sve njih, ali i one koji će u budućnosti plasirati svoje aplikacije preko Google Play-a, stavljanje Srbije na spisak podržanih zemalja otvara mogućnost da poslovanje vode iz svoje zemlje.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

PCPress.rs Image

Lazar Stojković, suosnivač Serbian Entrepreneurs i član Upravnog odbora zadužen za odnose sa Srbijom je izjavio:

“Brano Perković i ja smo u novembru 2017. godine ispred organizacije Serbian Entrepreneurs organizovali posetu predstavnika Google-a Beogradu kako bi ih upoznali sa ključnim ljudima u domaćem tehnološkom ekosistemu i razgovarali o mogućnostima za saradnju. Rezultat jednog od tih sastanaka je i sada već čuvena saradnja Startita i Google Developers Launchpad-a.

Tokom posete Beogradu, sreli smo se i sa premijerkom Anom Brnabić i njenim timom za tehnološko preduzetništvo sa jednom jedinom tačkom na agendi: rešavanje pitanja nemogućnosti prodaje Android aplikacija na Google Play Store-u iz Srbije. Tu je napravljen prvi direktan kontakt između kompanije Google i Vlade Republike Srbije koji je zakotrljao loptu i na kraju rezultirao ovim lepim vestima.”

Izvor: Startit

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,